China testează racheta DF-26, numită şi “distrugătorul Guamului”

Racheta balistică chineză DF-26
Racheta balistică chineză DF-26 (Andy Wong/Getty Images)

China a testat racheta Dong-Feng 26 (DF-26), numită şi “distrugătorul Guamului”, care aparent este capabilă să lovească ţinte aflate la distanţe cuprinse între 3.000 şi 5.470 km. Deşi nu a fost făcută nicio ameninţare specifică la adresa Guam, experţi citaţi de mass media de stat chineză susţin că racheta poate lovi teritoriul insular micronezian american, unde SUA are câteva baze militare, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Imagini difuzate la televiziunea chineză de stat au arătat rachete DF-26 lansate în aer, iar experţi chinezi au afirmat că rachetele sunt capabile să lovească portavioane în mişcare.

Potrivit ABC, “Ei au declarat publicaţiei că structura rachetei, precum şi reţeaua de informaţii conectată la focos – care ar putea include o varietate de sisteme de radar şi de satelit – ar permite ca localizarea ţintei aflate în mişcare să fie actualizată în mod constant.

Ministrul chinez al Apărării Naţionale a afirmat anterior că rachetele DF-26 sunt capabile să transporte focoase nucleare convenţionale.

Se estimează că rachetele sunt capabile să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 4.500 km, plasând Insula Guam din Pacific în raza lor de acţiune. Teritoriul american găzduieşte baze ale Forţei Aeriene şi ale Marinei SUA.

Publicaţia Asia Times a raportat că DF-26 este desfăşurată cu ajutorul unui vehicul lansator de rachetă tip TEL, iar Centrul Naţional de Informaţii în sectorul Aerian şi Spaţial din cadrul Forţelor Aeriene americane estimează că începând cu iunie 2017, peste 16 astfel de lansatoare operaţionale au fost staţionate în câteva provincii chineze de coastă, din Zhejiang şi Fujian până în Guandong.

De asemenea, au existat zvonuri că s-ar putea ca racheta balistică DF-26 să fi fost instalată de asemenea pe reciful Scarborough controlat de Beijing, cunoscut şi sub numele de Insula Huangyan, situat în partea estică a Mării Chinei de Sud.

Informaţiile legate de DF-26, colectate de la debutul acesteia în mass media la o paradă militară în 2015, arată că arma poate căuta şi lua în vizor ţinte în mişcare atât pe uscat cât şi în largul mării, precum un portavion. De asemenea, potrivit Asia Times, racheta poate călători cu o viteză de 18 ori mai mare decât viteza sunetului după reintrarea în atmosferă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe