China susţine că Washingtonul este adevărata ameninţare pentru comerţul global, nu Beijingul

Navă chineză de capacitate mare pentru transport de mărfuri.
Navă chineză de capacitate mare pentru transport de mărfuri. (Captură Foto)

SUA, şi nu China, ameninţă sistemul comercial global, a declarat luni Ministerul chinez de Externe, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a precizat că sprijinul dat de Washingtonul condus de Bill Clinton pentru aderarea Beijingului la Organizaţia Mondială a Comerţului în 2001 a fost o greşeală.

La vremea respectivă China a fost primită cu rezerve, deoarece nu îndeplinea o serie de cerinţe legate de transparenţă, libertate, economie de piaţă şi drepturile omului. Însă explicaţia oficială a fost că este nevoie de timp şi odată ce buzunarele oligarhilor chinezi se vof fi umplut, liberalizarea ar fi devenit o consecinţă firească.

Istoria a arătat ca evoluţia a fost inversă: pe măsură ce China a devenit uzina planetei, puterea şantajului său s-a mărit. Acest lucru s-a dovedit a fi o cominaţie letală cu creşterea corupţiei în lumea "elitelor" politice. Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat: vestul a devenit mai sărac şi mai uşor controlat de către puterea financiară în ascensiune a Partidului Comunist Chinez.

La acest mix deja exploziv, s-a adăugat programul de spionaj industrial al forţelor de hackeri aparţinând regimului comunist, care ani de zile a falimentat cercetarea occidentală prin furtul de secrete comerciale.

Regulile OMC s-au dovedit a fi ineficiente pentru a determina China să îmbrăţişeze politici comerciale orientate către liberalizarea pieţei interne, iar Washingtonul a greşit prin susţinerea intrării Beijingului în OMC în astfel de condiţii, a declarat în urmă cu câteva zile reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer.

Raportul lui Lighthizer a fost publicat pe fondul amplificării tensiunilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii şi în contextul în care administraţia Trump pregăteşte măsuri pentru a combate presupusul furt de proprietate intelectuală de care este acuzată China. O decizie este aşteptată în săptămânile următoare.

Răspunsul Chinei nu s-a lăsat aşteptat.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a afirmat că de la intrarea Chinei în OMC, aceasta a respectat cu stricteţe regulile organizaţiei, şi a îndeplinit obligaţiile.

“Cred că toată lumea a văzut că metodele unilaterale ale SUA reprezintă o provocare fără precedent la adresa sistemului comercial multilateral”, a mai precizat Hua.

Oficiali ai Casei Albe au declarat că China a eşuat să îşi respecte promisiunile de a se orienta către o economie de piaţă, precum şi regulile comerciale internaţionale şi că rata scăzută a yuanului, controlată de regim, dar şi angajarea forţei internate în lagărele de muncă ale Chinei echivalează cu acordarea de subsidii exportatorilor chinezi şi încalcă regulile comerţului liber stipulate în regulamentele OMC.

Trump a declarat săptămâna trecută, într-un interviu cu Reuters, că ia în considerare aplicarea unei “penalităţi” mari împotriva Beijingului pentru că forţează companiile americane să-şi transfere proprietatea intelectuală în China în schimbul permisiunii de a funcţiona acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe