China şi Rusia resping apelul SUA pentru “măsuri directe” suplimentare împotriva Phenianului

China şi Rusia au respins apelul Statelor Unite de a lua mai multe “măsuri directe” pentru a descuraja testele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, afirmând că depinde de Washington să diminueze această ameninţare prin negocieri.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat vineri că Rusia va aplica sancţiunile impuse Phenianului în această săptămână de către Consiliul de Securitate al ONU, dar nu acceptă măsuri suplimenrare.

După o întâlnire de urgenţă a Consiliului, vineri, în care a fost condamnat un test de rachetă desfăşurat anterior de către Coreea de Nord, Nebenzia a afirmat că rezoluţia ONU privind noile sancţiuni a făcut apel la negocieri cu regimul comunist izolat în vederea soluţionării impasulului curent. Oficialul rus a adăugat că Washingtonul trebuie să onoreze acum acel apel.

“Am cerut partenerilor noştri din SUA şi alte ţări să implementeze soluţiile politice şi diplomatice care sunt prezentate în rezoluţie. De asemenea, vom considera că neimplementarea acestora reprezintă nerespectarea rezoluţiei”, a afirmat el.

Nebenzia a accentuat apelul Moscovei de susţinere a planului ruso-chinez de lansare a unui dialog cu Phenianul. Planul a fost respins în trecut de unii oficiali americani.

Ambasadorul Chinei în SUA a avut un mesaj similar după ce secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cerut mai multe “măsuri directe” din partea Beijingului şi Moscovei împotriva Coreei de Nord.

“Sincer, cred că SUA ar trebui să facă... mult mai mult decât face acum, astfel încât să existe o cooperarea internaţională cu adevărat eficientă în ceea ce priveşte această problemă”, a declarat vineri ambasadorul chinez, Cui Tiankai, reporterilor la Ambasada Chinei din Washington.

Tillerson a cerut ca Rusia şi China să ia mai multe măsuri după ce Phenianul a lansat în dimineaţa zilei de vineri o rachetă balistică deasupra insulei nordice japoneze Hokkaido, care ulterior s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Coreea de Sud şi Japonia au declarat că racheta a acoperit o distanţă suficient de mare pentru a lovi teritoriul american Guam în Pacific.

“China furnizează Coreei de Nord majoritatea cantităţii de petrol necesară acesteia. Rusia este cel mai mare angajator al forţei de muncă nord-coreene”, a precizat Tillerson într-o declaraţie. “China şi Rusia trebuie să indice intoleranţa lor faţă de aceste lansări de rachete necugetate prin luarea unor măsuri directe pe cont propriu”.

Tillerson a declarat că a cerut luarea de măsuri care depăşesc cadrul sancţiunilor aprobate la începutul acestei săptămâni de către Consiliul de Securitate al ONU.

Rezoluţia a impus o interdicţie privind cumpărarea de textile exportate de Coreea de Nord, a limitat exporturile de ţiţei către Phenian şi a cerut statelor lumii să nu mai furnizeze permise de muncă noi pentru muncitorii nord-coreeni.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a precizat că noile măsuri vor priva Phenianul de cel puţin 800 milioane de dolari în venituri anuale din exporturi, în special prin interzicerea exporturilor de textile. Această măsură, combinată cu sancţiunile precedente, va bloca aproximativ 90% din veniturile obţinute de Coreea de Nord din exporturi.

În timp ce China şi Rusia au susţinut noile sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord, unii oficiali au declarat că sunt foarte tulburaţi de comentariile făcute în Consiliul de Securitate de Haley, care a declarat că SUA va acţiona pe cont propriu dacă regimul lui Kim Jong-un nu va pune capăt testelor de rachete şi bombe. Oficialii respectivi au subliniat faptul că cea mai recentă rezoluţie a CSONU a evidenţiat de asemenea importanţa soluţionării crizei prin negocieri. “Partea chineză nu va permite niciodată un conflict sau un război în Peninsula [Coreeană]”, a declarat marţi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

În acelaşi timp, regimul nord-coreean a publicat o declaraţie sfidătoare după adoptarea rezoluţiei de cître Consiliul de Securitate. Phenianul a afirmat că sancţiunile nu îl vor descuraja să îşi finalizeze munca în programul de arme nucleare.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA l-a citat pe liderul comunist Kim Jong-un afirmând că ţara sa a făcut progrese în obţinerea de capabilităţi nucleare şi în domeniul rachetelor balistice, în ciuda sancţiunilor internaţionale “nelimitate” şi că va continua până când şi îşi va atinge obiectivul final.

“Obiectul nostru final este acela de a crea un echilibru de forţe cu SUA şi de a-i face pe liderii americani să nu mai îndrăznească să discute despre opţiuni militare”, a afirmat Kim, conform KCNA.

Preşedintele american Donald Trump a deplâns anterior ceea ce a numit a fi “dispreţul total” al lui Kim pentru restul lumii şi a avertizat că “opţiunile noastre nu sunt doar eficiente, ci şi copleşitoare”.

După sesiunea de urgenţă cu uşile închise de vineri, Consiliul de Securitate al ONU a declarat că noul test de rachetă nord-coreean a fost “foarte provocator” şi “scandalos”, adăugând că reprezintă o ameninţare pentru regiune şi “toate statele membre ONU”.