China şi Japonia dispuse să-şi repare legăturile pe fondul războiului tarifar lansat de Trump

Premierul nipon Shinzo Abe (st) păşeşte alături de omologul său chinez Li Keqiang în timpul unei ceremonii de primire la Sala Mare a Poporului din Beijing, China, 26 octombrie 2018
Premierul nipon Shinzo Abe (st) păşeşte alături de omologul său chinez Li Keqiang în timpul unei ceremonii de primire la Sala Mare a Poporului din Beijing, China, 26 octombrie 2018 (Captură Foto)

Războiul comercial continuu dintre China şi SUA a dominat vizita premierului nipon Shinzo Abe în Beijing. Primul summit sino-japonez din 2011 ar putea încălzi şi mai mult relaţiile dintre cele mai mari două economii ale Asiei.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat vineri că Japonia şi China au datoria de a asigura securitatea regională.

În prima sa vizită bilaterală în China, Ade a adăugat că cele două ţări trebuie să normalizeze legăturile şi să lucreze împreună în problema nord-coreeană, potrivit Deutsche Welle.

Premierul chinez Li Keqiang l-a primit pe Abe în Piaţa Tiananmen din Beijing şi, într-o referire voalată la politicile protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump, el a subliniat că ambele naţiuni recunosc faptul că trebuie protejat comerţul liber.

Călătoria lui Abe în China are loc pe fondul unei dispute comerciale intense între Beijing şi Washington, ambele tabere aplicând taxe reciproce pentru numeroase produse.

Astfel, luna trecută, SUA a anunţat noi taxe pe importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro). Administraţia Trump a precizat că aceste taxe, care acum sunt de 10%, vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Pe lângă noile taxe anunţate, Washingtonul impusese deja taxe de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile taxe, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive. Beijingul a promis că va răspunde noilor taxe americane cu propriile taxe împotriva unor importuri din SUA în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

La rândul său, China a impus deja tarife punitive la importuri americane în valoare de 50 miliarde de dolari, ca răspuns la măsurile tarifare precedente ale Washingtonului. Totuşi, deoarece China exportă în SUA mai mult decât importă, există limite asupra valorii taxelor pe care Beijingul le poate impune produselor americane. Acest lucru generează temeri că statul comunist chinez ar putea răspunde cu măsuri comerciale non-tarifare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe