China şi India îşi retrag trupele din zona disputată din Himalaya

Varful Lhotse (dreapta spate) din masivul Himalaya este vazut intr-o fotografie aeriana de la granita dintre Nepal si Tibet.
Varful Lhotse (dreapta spate) din masivul Himalaya este vazut intr-o fotografie aeriana de la granita dintre Nepal si Tibet. (Paula Bronstein / Getty Images)

China şi India au început retragerea trupelor sale din zona contestată a regiunii din Himalaya, după ce au ajuns la un acord duminică seară, pentru a uşura tensiunile provocate de o depăşire a graniţei de către armata Beijing-ului, informează luni AGI.

Acordul dintre comandanţii grănicerilor din cele două ţări are loc după trei săptămâni de conflict, iscat atunci când soldaţii chinezi au făcut o incursiune într-o zonă a regiunii Ladakh, asupra căruia New Delhi pretinde să aibă suveranitate, şi şi-au stabilit o tabără. Aceasta este o zonă într-un teren accidentat şi greu de controlat, situată de-a lungul frontierei de 4.000 km care şerpuieşte între Karakoram şi Himalaya.

Ministrul de Externe indian, Salman Khurshid, a ameninţat că va anula o vizită planificată la Beijing, miercuri, în cazul în care nu s-ar fi ajuns la un acord, punând în pericol chiar şi următoarea vizită a noului premier chinez Li Keqiang în New Delhi, programată în următoarele săptămâni. Khurshid a avertizat că este foarte important să nu se "distrugă" anii de progres în relaţiile dintre cei doi giganţi ai Asiei, care în 1962 au dus un război sângeros în zonele estice ale masivului Himalaya şi de-a lungul frontierei nepaleze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe