China sechestrează o navă japoneză. Premierul nipon depune omagii la altarul eroilor de război

Japonia-China: Nave chineze în Senkaku.
Japonia-China: Nave chineze în Senkaku. (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

Un tribunal special pentru dispute maritime din Shanghai a emis, sâmbătă, un ordin pentru reţinerea unei nave ce aparţine firmei japoneze Mitsui Lines deoarece compania japoneză ar fi eşuat să achite o obligaţie contractuală ce datează din cel de-al doilea Război Mondial, a notat Reuters.

În acelaşi timp, premierul japonez Shinzo Abe a trimis un omagiu la altarul Yasukuni, la monumentul soldaţilor japonezi căzuţi în război.

Tensiunile dintre China şi Japonia au atins în ultima lună o nouă cotă, forţând autorităţile de la Tokyo să adopte primele măsuri militare din ultimii 40 de ani.

Omagiile trimise de Abe la altarul Yasukuni survin cu trei zile înainte de vizita preşedintelui american Barack Obama din Japonia, care ar avea ca scop asigurarea aliaţilor regionali de susţinerea militară a Statelor Unite.

China a criticat aspru omagiile aduse de Tokyo memoriei milioanelor de soldaţi japonezi morţi în ultimul război mondial, printre care se află 12 lideri condamnaţi de tribunalul aliat pentru crime de război.

Totuşi, acţiunea lui Abe va fi urmată de ministrul Keiji Furuya cât şi de alţi parlamentari de la Tokyo.

Într-un caz fără precedent, mai multe tribunale de la Beijing au cerut Japoniei compensaţii pentru pagubele produse în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Sistemul judiciar din China se află sub strânsa conducere a Partidului Comunist.

Confiscarea vaporului este primul incident de acest gen în care este implicată o companie japoneză, a declarat secretarul general al cabinetului de la Tokyo, Yoshihide Suga, adăugând că decizia este ”extrem de regretabilă”.

”Este inevitabil ca acest lucru să nu aibe un impact advers asupra companiilor japoneze din China. Îndemnăm guvernul chinez să dea un răspuns pe măsură”, a declarat Suga.

Capturarea vaporului este un alt caz de presiune exercitată de China asupra Japoniei, a declarat un analist pentru Reuters.

Japonia este agresată tot mai frecvent în ultima perioadă de Beijing, ultimul incident notabil care a evidenţiat posibilitatea unui conflict armat între cele două ţări fiind intruziunile Chinei în apele teritoriale japoneze.