China se supără rău pentru amplasarea sistemului THAAD în Coreea

Mass media de stat chineză a reacţionat cu furie şi ameninţări de boicot după ce comitetul de conducere al unei firme afiliate la compania sud-coreeană Lotte Group a aprobat un schimb de terenuri cu guvernul, permiţând autorităţilor să amplaseze un sistem american de apărare antirachetă.
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Guvernul sud-coreean a decis anul trecut să amplaseze sistemul antirachetă american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ca răspuns la ameninţarea rachetelor nord-coreene. Zona aleasă pentru amplasare face parte dintr-un teren de golf deţinut de Lotte în regiunea Seongju, la sud-est de capitala sud-coreeană Seul.

Comitetul de conducere al Lotte Internaţional Co Ltd. a aprobat luni acordul cu guvernul.

China se opune amplasării în Coreea de Sud a sistemului THAAD, care dispune de un radar puternic capabil să pătrundă în teritoriul chinez, lucru văzut de Beijing ca o ameninţare la securitate sa. Regimul comunist chinez susţine că radarul nu va contribui cu nimic la uşurarea tensiunilor cu Phenianul.

Companiei Lotte ar trebui să i se arate uşa de ieşire din China, a susţinut marţi un influent ziar chinez de stat, Global Times.

“Propunem, de asemenea, ca societatea chineză să fie coordonată spre extinderea restricţiilor privind exporturile de produse culturale şi de divertisment sud-coreene în China şi să le blocheze când este necesar”, a mai susţinut ediţia în limba engleză a Global Times.

Ediţia în limba chineză a ziarului a precizat că automobilele şi telefoanele mobile sud-coreene ar trebui de asemenea luate în vizor.

“Există o mulţime de produse ce ar putea înlocui automobilele şi telefoanele mobile sud-coreene”, a susţinut ziarul.

China a emis deja în două rânduri “mustrări solemne” la adresa Coreei de Sud cu privire la situaţia legată de THAAD, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în Beijing.

Dar companiile străine sunt primite să opereze în China, a mai susţinut el. “Dacă o companie poate sau nu să opereze cu succes în China, aceea este o decizie pe care o ia piaţa chineză şi consumatorul chinez’.

Ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a declarat, luni, că suspendarea legăturilor diplomatice ar trebui luată în considerare.

“Dacă THAAD va fi într-adevăr amplasat în Coreea de Sud, atunci relaţiile dintre China şi Coreea de Sud se vor confrunta cu posibilitatea întreruperii legăturilor diplomatice”, a susţinut ziarul pe contul său de wechat.

Agenţia oficială de ştiri chineză Xinhua a susţinut la rândul său, într-un comentariu publicat luni seară, că Beijingul “nu apreciază acest lucru al companiei Lotte”.

“Consumatorii chinezi pot spune în mod absolut NU acestui tip de companie şi produselor sale, pe baza unor consideraţii legate de securitatea naţională”, a declarat Xinhua.

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat marţi că a semnat un acord cu Lotte pentru transformarea terenului de golf într-o proprietate militară. Un oficial al armatei sud-coreene a declarat pentru Reuters că armata va începe să patruleze zona şi să instaleze garduri de protecţie.

Lotte Group a declarat în 8 februarie că autorităţile chineze au oprit construcţiile în cadrul unui proiect imobiliar în valoare de câteva miliarde de dolari în China după o inspecţie a departamentului de pompieri, alimentând temerile în Coreea de Sud în privinţa deteriorării comerciale cu cea de-a doua economie a lumii.

Întrebat dacă Seulul a cerut guvernului chinez să suspende orice retaliere economică, Moon Sang-kyun, purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, a precizat: “Am convins în mod continuu China până acum şi vom depune eforturi în continuare pentru a face acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe