China reţine activişti care susţin protestele din Hong Kong

Student demonstrând în Hong Kong în timpul violenţelor create de poliţia care a încercat să zbrobească mişcarea Occupy
Student demonstrând în Hong Kong în timpul violenţelor create de poliţia care a încercat să zbrobească mişcarea Occupy (Xaume Olleros / AFP / Getty)

Săptămâna aceasta, autorităţile chineze au reţinut sau au hărţuit zeci de activişti care şi-au manifestat susţinerea faţă de protestele din Hong Kong, incluzând persoane care pur şi simplu au lăsat mesaje de solidaritate în mediul virtual.

Grupul de activişti Chinese Human Rights Defenders (CHRD) raportează că mai mulţi dizidenţi chinezi au fost reţinuţi sau chestionaţi de poliţie, luni şi marţi, după extinderea protestelor din Hong Kong.

Autorităţile au ridicat aproximativ 20 de activişti şi cetăţeni care s-au adunat marţi, în Grădinile Memoriale ale Martirilor din oraşul sudic Guangzhou, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de protestatarii din Hong Kong.

Iar unii cetăţeni chinezi au fost pedepsiţi numai pentru că au dezbătut subiectul în mediul virtual. Câţiva activişti au postat mesaje sau fotografii personale, făcând referire la proteste pe platformele sociale virtuale precum Weibo, ceea ce a provocat apeluri de ameninţare din partea ofiţerilor de poliţie şi în unele cazuri chiar închiderea activiştilor.

”Poliţia din provincia Jiangxi i-a reţinut pe activiştii Song Ningsheng, Gong Xinhua, şi Chen Maosen pe 30 septembrie, şi i-au percheziţionat casa lui Song”, a notat CHRD. ”Trei bărbaţi au postat fotografii arătând semne prin care-şi manifestau susţinerea pentru protestele din Hong Kong”.

Detenţiile sunt ultimul episod de represiune lansat de preşedintele chinez Xi Jingping în campania sa de reprimare pe scară largă a dizidenţilor şi minorităţilor, pe care a lansat-o după ce a venit la putere în 2012.

Protestele au continuat să ia amploare în cartierele marginale ale Hong Kongului în timp ce demonstranţii au declarat că nu se vor împrăştia până când conducerea centrului financiar nu le va îndeplinii solicitările. Leung Chun Ying, directorul executiv al oraşului, şi consilierii său au anunţat că vor aştepta retragerea mişcării pro-democraţie şi au avertizat că poliţia va adopta măsuri în forţă dacă protestele paşnice vor deveni violente.

Protestatarii, tineri în general, au fost în mare parte paşnici, până acum.

Activiştii pro-democraţie din Hong Kong au declarat că Beijingul nu şi-a îndeplinit promisiunea de a acorda alegerile libere oraşului în 2017, când va fi hotărât viitorul director executiv. Congresul Naţional al Poporului din China a hotărât în august ca la alegerile pentru conducerea Hong Kong-ului să poată participa doar candidaţii nominalizaţi de un comitet plin cu membri pro-Beijing.

China s-a arătat nerăbdătoare să reprime orice dizident din continent care ar putea fi inspirat de manifestaţiile din Hong Kong. Protestele democratice pe scară largă din China s-au încheiat cu o reprimare sângeroasă din partea armatei chineze în 1989 – masacrul din Piaţa Tiananmen din Beijing.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe Hua Chunying a declarat marţi că guvernul chinez ”se opune ferm tuturor acţiunilor ilegale care subminează litera legii şi sabotează stabilitatea socială” şi a avertizat împotriva intervenţiei ţărilor străine în Hong Kong.

”Îndemnăm ţările relevante să fie prudente în vorbe şi fapte, să se reţină de orice interferenţă cu afacerile interne din Hong Kong şi să nu sprijine activităţile ilegale precum Occupy Central şi nici să nu trimită vreun semnal greşit”, a declarat aceasta.