China refuză să permită americanilor accesul la Institutul de Virologie Wuhan, care poate fi sursa virusului

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

China a respins o solicitare a secretarului de stat american Mike Pompeo de a acorda inspectorilor internaţionali acces la laboratoarele sale, pentru a evalua dacă pot fi eliberaţi accidental agenţi patogeni periculoşi, potrivit Fox News.

Solicitarea survine pe fondul deschiderii unei investigaţii de către Administraţia americană, pentru a determina dacă virusul Wuhan a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, unde se desfăşurau o serie de experimente pe coronavirusuri de lilieci - şi unde erau colectaţi lilieci dintr-o peşteră aflată la peste 1.300 de km - în provincia Yunnan - lilieci care aveau coronavirusuri.

"Există mai multe laboratoare din China care se ocupă de aceste lucruri", a declarat Pompeo miercuri la Departamentul de Stat. „Este important ca aceste materiale să fie manipulate într-un mod sigur, astfel încât să nu existe o eliberare accidentală”.

"Trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez tratează aceste materiale într-un mod adecvat, nu numai în Institutul de Virologie Wuhan, ci în alte părţi", a adăugat Pompeo, potrivit raportului.

Răspunsul regimului comunist chinez nu s-a lăsat aşteptat.

"Orice persoană obiectivă va vedea că unii politicieni din SUA au emis minciuni care discreditează eforturile anti-epidemice ale Chinei pentru a încuraja minţile oamenilor şi a devia atenţia de la faptul că nu au reuşit să îşi îndeplinească propriile responsabilităţi în lupta împotriva epidemiei", a declarat joi Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ca răspuns la cererea lui Pompeo pentru a permite inspecţii la Institutul de Virologie din Wuhan şi la alte laboratoare chineze.

Beijingul a respins afirmaţia conform căreia virusul Wuhan ar avea originea într-un laborator.

Oficialii americani au declarat pentru Fox News că au exclus posibilitatea ca un coronavirus artificial să fie utilizat ca armă biologică. În schimb, ei cred că a făcut parte din încercarea Chinei de a demonstra că eforturile sale de identificare şi combatere a virusurilor sunt comparabile sau mai mari decât capacităţile Statelor Unite.

Regimul comunist chinez a acoperit în mod intenţionat virusul iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este complice. Preşedintele Trump a criticat OMS asupra rolului său în criză şi a anunţat săptămâna trecută că SUA va opri toate finanţările grupului, spunând că agenţia ONU a pus „corectitudinea politică asupra măsurilor de salvare a vieţii”.

Miercuri, Pompeo a declarat pentru emisiunea "Ingraham Angle" că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat să ajute SUA să strângă date critice din China.

„Uite, ştim că a început de la un [laborator], dar trebuie să ne dăm seama cum”, a afirmat el, adăugând că „există o pandemie. Încă nu avem transparenţa şi deschiderea de care avem nevoie, în China”.