China refuză andocarea unei nave de luptă americane în Hong Kong

Nava de luptă americană USS Wasp
Nava de luptă americană USS Wasp (Wikipedia.org)

China a refuzat cererea navei de luptă americane USS Wasp de a andoca în portul din Hong Kong luna viitoare, pe fondul amplificării tensiunilor economice şi militare dintre Statele Unite şi China.

Autorităţile comuniste chineze au oferit navei USS Wasp şi unui contingent de marinari americani permisiunea de a vizita Hong Kong-ul, însă invitaţia a fost retrasă, potrivit Express.co.uk.

Retragerea invitaţiei a fost confirmată de Consulatul SUA din Hong Kong.

Decizia a fost luată ca răspuns la impunerea unor sancţiuni americane asupra unei agenţii militare chineze de stat care a cumpărat arme din Rusia.

De asemenea, China l-a chemat acasă pe amiralul Shen Jinglong de la o conferinţă maritimă din SUA, după anunţul privind sancţiunile.

Penalităţile economice au fost anunţate săptămâna trecută de administraţia Trump şi vizează Departamentul pentru Dezvoltarea Echipamentelor din China, ca urmare a achiziţionării a 10 avioane de luptă ruseşti Suhoi-35 în 2017 şi a echipamentelor pentru sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400 în 2018.

Când au fost anunţate sancţiunile, Departamentul de Stat a declarat: “Acţiunile de astăzi nu urmăresc să submineze capabilităţile militare sau pregătirea de luptă a vreunei ţări. În schimb, este un răspuns la interferenţa Rusiei în procesul electoral din SUA, a comportamentului inacceptabil din estul Ucrainei şi la alte activităţi ostile”.

Aceste penalităţi sunt în conformitate cu o lege americană care prevede impunerea de sancţiuni asupra oricărei companii care face afaceri cu anumite active ruseşti din sectorul de informaţii sau militar, inclusiv companii de arme.

Exprimându-şi totala nemulţumire vinerea trecută, Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat: Sancţiunile “au încălcat sever normele de bază ale relaţiilor internaţionale şi au afectat relaţiile dintre cele două ţări şi cele două armate. Cerem cu tărie părţii americane să corecteze greşelile imediat şi să revoce aşa-numitele sancţiuni”.

“Altfel, SUA trebuie să suporte consecinţele acestei măsuri”, a mai afirmat acesta.

De asemenea, China a condamnat ferm anunţul administraţiei Trump că va vinde Taiwanului echipamente militare în valoare de 330 milioane de dolari.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind parte a Chinei şi nu un stat independent.

USS Wasp este o navă amfibie de asalt care a fost lansată în 1987. Nava americană poate transporta aproximativ 1.600 de soldaţi în plus faţă de echipajul său.

Refuzul Chinei de a permite andocarea USS Wasp în Hong Kong are loc pe fondul războiului comercial şi tarifar tot mai intens dintre Washington şi Beijing.

Săptămâna trecută, SUA a anunţat noi tarife la unele importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro), generând temeri pe pieţe cu privire la amplificarea războiului comercial şi tarifar dintre cele două tabere.

Administraţia Trump a precizat luni că tarifele vor fi aplicate începând din această săptămână cu 10% şi vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Până acum, Washingtonul a impus tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive.

Beijingul a promis că va răspunde noilor tarife ale SUA cu propriile tarife împotriva unor importuri americane în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe