China promite să oprească internările forţate în spitalele de psihiatrie

Noua administraţie instaurată de liderul chinez Xi Jinping a declarat că va aboli pedepsele cu reeducarea în lagăre de muncă
Noua administraţie instaurată de liderul chinez Xi Jinping a declarat că va aboli pedepsele cu reeducarea în lagăre de muncă (Jeff Nenarella / The Epoch Times Photos: Ed Jones / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images, Minghui.org)

Internările forţate în spitalele de psihiatrie, de multe ori folosite în trecut împotriva dizidenţilor şi a prizonierilor de conştiinţă, sunt oficial interzise în China. Joi a intrat în vigoare noua lege prin care, fără consimţământul pacientului nu este posibilă spitalizarea, informează agenţia ANSA.

Un psihiatru de la Universitatea din Zhengzhou a declarat pentru ziarul Dahe că atâta timp cât o persoană nu constituie o ameninţare pentru societate, nu există niciun motiv pentru a-l instituţionaliza. Potenţialii pacienţi trebuie mai întâi diagnosticaţi clinic înainte de a fi admişi într-un spital de boli psihiatrice, a susţinut el.

Cu toate acestea, sub dictatura Partidului Comunist Chinez, care controlează practic Statul chinez, deseori dizidenţii sunt consideraţi "pericol social" şi deseori acuzaţi încercare de distrugere a ordinii sociale, doar pentru că au o altă ideologie decât cea marxistă.

Spitalele psihiatrice din China au fost deseori folosite pentru a eradica orice formă de dizidenţă, fiind un element cheie al vastului sistem de închisori al Chinei, cunoscut sub numele generic de laogai, în care analiştii estimează că sunt închişi aproximativ 4 milioane de oameni, majoritatea condamnaţi fără proces, doar pe baza unei trimiteri de la birourile locale de poliţie.

Anunţul oficial de joi a creat numeroase zâmbete pe Internet. Un internaut chinez din Tianjin a sugerat sarcastic că spitalele chineze de boli psihiatrice ar putea fi uşor transformate în lagăre superioare de concentrare, special concepute pentru a închide oamenii sănătoşi, dar care nu au putere.

Un alt internaut a spus că, deşi China a aprobat Legea privind sănătatea mentală, încă rămân unele probleme grave. Abia când oamenii sunt închişi pe nedrept în aceste locuri ajung să înţeleagă importanţa libertăţii, a scris el.

"Oamenii pot fi ocazional trimişi în lagăre de muncă sau instituţionalizaţi ilegal”, a afirmat un alt internaut, numit Ţie-Er. "Acest sistem al bolilor psihiatrice este înspăimântător".

Sloganul "fără milă" a stat şi la baza persecuţiei duse împotriva practicanţilor Falun Gong de toate vârstele. Clasele de spălare a creierului, abuzuri sexuale şi violuri, comise în puşcării de gardieni, injectarea de substanţe care vătămează creierul uman în spitale şi tortura fizică au fost toate elemente cruciale din această campanie.

Organizaţia Chinese Human Right Defenders a estimat că în fiecare an zeci de dizidenţi şi prizonieri de conştiinţă au fost trimişi în spitale psihiatrice fără controale medicale, numai la decizia poliţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe