China poate decripta “în timp real” convorbirile telefoanelor prin satelit

Cercetătorii chinezi au descoperit o modalitate de a decripta rapid comunicaţiile telefonice prin satelit – în unele cazuri chiar în timp real, conform unui raport.
Telefon prin satelit
Telefon prin satelit (Captură Foto)

Raportul, publicat la sfârşitul săptămânii trecute, dezbate o cercetare realizată de câţiva academicieni germani în 2012, demonstrând că programul de criptare folosit de popularele telefoane prin satelit Inmarsat poate fi piratat “în timp real”.

Telefoanele prin satelit sunt folosite de persoanele aflate în medii dure, inclusiv altitudini mari sau în largul mării, unde serviciul tradiţional de telefonie celulară nu este disponibil - dar şi de trupele care efectuează operaţiuni speciale. Telefoanele moderne prin satelit criptează comunicaţiile pentru a împiedica “trasul cu urechea”. Algoritmul modern GMR-2 a fost obiectul central al cercetării, ţinând cont de faptul că acesta este utilizat în prezent la majoritatea telefoanelor prin satelit.

Cercetătorii chinezi au încercat “să inverseze procedura de criptare pentru a deduce în mod direct cheia criptării din debitul fluxului de date”, în loc să folosească metoda cercetătorilor germani de a recupera cheia de criptare prin folosirea unui atac de tip plaintext.

Utilizând propusul lor atac inversat de mii de ori asupra unui stream de date de 3,3 GHz, cercetătorii au reuşit să reducă spaţiul de cercetare pentru cheia de criptare de 64 de biţi, uşurând practic găsirea cheii de decriptare.

Rezultatul final a fost acela că datele criptate puteau fi decriptate într-o fracţiune de secundă.

“Acest lucru demonstrează din nou că există breşe serioase de securitate în cifrul GMR-2 şi că este crucial ca furnizorii de servicii să actualizeze modulele criptografice ale sistemului pentru a furniza comunicaţii confidenţiale”, au precizat cercetătorii.

Un purtător de cuvânt al Inmarsat a declarat săptămâna trecută că, de fapt, compania “a luat măsuri imediate pentru a adresa potenţiala problemă de securitate şi că aceasta a fost adresată în totalitate” din 2012.

“Suntem complet încrezători că problema... a fost complet rezolvată şi că telefoanele noastre prin satelit sunt sigure”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură