China plănuieşte să lanseze o “lună artificială”

Luna se ridică deasupra Beijingului, China, 31 ianuarie 2018
Luna se ridică deasupra Beijingului, China, 31 ianuarie 2018 (Getty Images)

Oamenii de ştiinţă chinezi plănuiesc să lanseze o lună artificială pe orbita Pământului până în 2020, potrivit poziţiei oficiale, pentru a ilumina străzile după lăsarea întunericului, a precizat publicaţia Time.

Astfel, oamenii de ştiinţă speră să “atârne” luna artificială deasupra oraşului Chengdu, capitala provinciei sud-vestice chineze Sichuan, potrivit mass mediei chineze de stat. Luna artificială – în esenţă un satelit iluminat – va conţine un înveliş reflectorizant care să arunce lumina Soarelui înapoi spre Pământ.

Oamenii de ştiinţă au estimat că luna artificială ar putea fi de 8 ori mai luminoasă decât Luna originală. De asemenea, luna artificială va orbita mult mai aproape de Pământ: la o distanţă de aproximativ 500 km, comparativ cu Luna reală, care se află la 380.000 de km.

Însă planul ambiţios “nu va ilumina întregul cer al nopţii”, a declarat Wu Chunfeng, directorul Tian Fu New Area Science Society, pentru publicaţia China Daily. “Luminozitatea estimată e de aproximativ o cincime din cea a luminilor stradale obişnuite”.

Wu a explicat că luna artificială ar putea face ca oraşul Chengdu să economisească aproximativ 173 milioane de dolari în costuri anuale la electricitate şi chiar ar putea ajuta serviciile de urgenţă în cazul penelor de curent şi a dezastrelor naturale. Dacă proiectul va fi un succes, China ar putea urca pe cerul nopţii încă alte trei luni artificiale în 2022, a mai afirmat Wu.

Dar sunt necesare multe teste suplimentare, a afirmat Wu, pentru ca oamenii de ştiinţă să se asigure că proiectul este viabil şi că nu are un efect negativ asupra mediului înconjurător.

Planul spaţial al Chinei nu este fără precedent. În anii 1990, Rusia a făcut experimente cu o oglindă orbitală pentru a reflecta lumina soarelui asupra unor oraşe nordice private de soare, potrivit publicaţiei New York Times. Proiectul a fost însă abandonat în 1999 după ce oglinda a fost incinerată în atmosferă.

În luna ianuarie, firma americană Rocket Lab a lansat o stea artificială în spaţiu, a mai precizat New YorkTimes. Însă savanţii au criticat “Humanity Star” - cum a fost numit mini-satelitul reflectorizant - pentru faptul că a contribuit la poluarea cu lumină artificială şi a afectat orbita Pământului.

Planul Beijingului pentru o lună artificială a fost anunţat după ce Rusia şi China au semnat un memorandum de înţelegere privind explorarea selenară şi a spaţiului. Colaborarea are loc pe fondul deteriorării relaţiilor Moscovei cu Occidentul.

China şi Rusia discută cel puţin încă din 2015 pe tema creării unei staţii de cercetare pe Lună, deoarece explorarea spaţiului este un element cheie al recent semnatului program de cooperare bilaterală pe perioada 2018-2022.

De asemenea, China a lansat un satelit pentru explorarea părţii întunecate a Lunii în mai 2018, în timp ce Rusia a promis că va trimite o misiune pe Lună în 2019.

Deşi spaţiul rămâne una dintre rarele zone de cooperare ruso-americană, Agenţia Spaţială Federală a Rusiei (Roscosmos) aparent a conceput acest plan de rezervă în cazul deteriorării relaţiilor cu SUA şi al îndreptării atenţiei către China în privinţa cooperării în domeniul spaţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură