China ordonă închiderea consulatului american din Chengdu

(Getty Images)

Beijingul a ordonat închiderea unuia dintre consulatele americane din China, într-o aparentă campanie de represalii împotriva Washingtonului, care a cerut închiderea consulatului chinez din Houston cu două zile în urmă, în urma acuzaţiilor aduse de agenţiile de informaţii americane, că misiunea diplomatică ar fi "un cuib de spioni".

Ministerul Afacerilor Externe din China a ordonat închiderea consulatului Statelor Unite din Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei. Într-o declaraţie publicată vineri pe site-ul său web, ministerul a declarat că a informat ambasada SUA despre decizia sa de vineri dimineaţă.

În prezent, Statele Unite au şase misiuni diplomatice în China, o ambasadă în Beijing şi cinci consulate. Cele cinci sunt situate în oraşele chineze Chengdu, Guangzhou, Shanghai, Shenyang, Wuhan.

Miercuri, preşedintele Donald Trump a declarat că este posibil ca mai multe misiuni chineze în Statele Unite să fie obligate să se închidă.

Senatorul Marco Rubio (R-Fla.) a numit misiunea din Houston un „centru de spionaj masiv” al Partidului Comunist Chinez.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat că decizia de a închide consulatul SUA din Chengdu a fost un „răspuns legitim şi necesar” şi a acuzat Washingtonul că a lansat „o provocare unilaterală”, ordonând consulatului chinez din Houston să se închidă.

Regimul comunist a cerut Statelor Unite „să-şi revoce imediat decizia eronată şi să creeze condiţii necesare pentru readucerea relaţiei bilaterale la normalitate”.

Recent, un document al unei instanţe depus la 20 iulie a arătat că misiunea diplomatică a Chinei din San Francisco adăpostea un cercetător chinez asociat cu armata Chinei, căutat de FBI după ce a devenit evident că a minţit în declaraţiile de obţinere a vizei pentru SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe