China: Opt activişti anti-corupţie au fost arestaţi pentru că le-au cerut oficialilor să-şi dezvăluie averile

Oficialii americani s-au plans multa vreme de faptul că Beijingul isi mentine in mod intentionat un yuan subevaluat.
Oficialii americani s-au plans multa vreme de faptul că Beijingul isi mentine in mod intentionat un yuan subevaluat. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Opt activişti au fost reţinuţi în ultimele câteva săptămâni pentru că au cerut unui număr de peste 200 de oficiali de rang înalt din Partidul Comunist să publice detalii cu privire la activele lor, ca urmare a campaniei anti-corupţie a noului lider Xi Jinping.

Avocatul pentru drepturile omului Ding Jiaxi şi activistul veteran pentru democraţie Zhao Changqing au fost închişi la 17 aprilie, cu două zile înaintea ultimului discurs despre combaterea corupţiei, ţinut Xi Jinping vineri la o şedinţă a Biroului Politic.

"Toţi membrii de partid trebuie să-şi păstreze o stare mentală vigilentă şi să câştige încrederea publicului în folosul Partidului făcând progrese în lupta anti-corupţie", a declarat Xi, potrivit purtătorului de cuvânt al Partidului, Xinhua.

De asemenea, mass-media de stat a creat vineri pagini web speciale, ce duc la centrele de informatori online, unde publicul poate raporta despre oficialii corupţi.

Grupul de militanţi Apărătorii Drepturilor Omului din China (ADOC) a declarat că poliţia a reţinut activişti, avocaţi şi cetăţeni obişnuiţi, aceaseta constituind represiuni împotriva politicii anti-corupţie şi a altor probleme politice sensibile.

Raportul ADOC a adăugat că activiştii reţinuţi fac parte din "Noua Mişcare a Cetăţenilor" şi cererea lor pentru divulgarea averilor îi includea şi pe Xi Jinping şi noul premier Li Keqiang.

Avocatul şi activistul Liu Weiguo a declarat pentru televiziunea New Tang Dynasty că Ding Jiaxi a acţionat în limitele drepturilor sale când a făcut cererea de transparenţă. "Dacă nu pot fi protejate prerogativele de drepturile omului ale unui avocat, atunci drepturile fundamentale ale cetăţenilor vor fi călcate în picioare de către autorităţi".

"Dacă ei se tem de publicarea averilor, înseamnă că există unele probleme legate de proprietatăţile lor", a continuat Liu. "Ei au averi uriaşe care nu au fost divulgate. Oficialii se tem că acest rău va fi expus, astfel încât ei sufocă cetăţenii care solicită dezvăluirile".

Ai Xiaoming, fost profesor la Universitatea Sun Yat-Sen, a declarat pentru Vocea Americii că recursul lui Ding este în conformitate cu campania anti-corupţie a partidului. "Deci, dacă spui că este ilegal să le ceri oficialilor să-şi dezvăluie averea, practic spui de fapt că cerinţa anti-corupţie susţinută de Partid este ilegală".

Proeminentul avocat Zhou Ze a scris pe pe contul său Weibo despre represiune: "Va fi foarte dificil să se sistematizeze informaţiile despre averile oficialilor", a remarcat acesta. "Cetăţenii care le solicită oficialilor să-şi dezvăluie activele sunt pedepsiţi. Prăpastia dintre oamenii obişnuiţi şi Partidul Comunist şi oficialii săi este imensă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe