China: Oficial comunist, la un pas de linşaj după ce a călcat cu Mercedesul 3 persoane

Peste 1.000 de oameni s-au încăierat cu forţele de ordine într-un oraş chinez, după ce un oficial de partid a călcat cu maşina trei persoane, printre care un copil ce a murit pe loc. Poliţia a muşamalizat incidentul, iar cenzura de stat a şters comentariile de pe reţelele sociale.
Incidentul din Shantou, China, 10 iunie 2016.
Incidentul din Shantou, China, 10 iunie 2016. (Captură Foto)

Un accident rutier fatal, petrecut pe 10 iunie în oraşul sudic chinez Shantou, s-a transformat într-o revoltă sângeroasă ce a implicat mii de oameni.

După ce a lovit cu autoturismul său Mercedes-Benz o familie formată din 3 persoane în cursul nopţii, un oficial comunist chinez a încercat să fugă de la faţa locului, dar a fost înconjurat de o mulţime de localnici. Oficialul a chemat în ajutor câţiva asociaţi şi a cerut unei găşti de bătăuşi înarmaţi cu macete să alunge privitorii. În timpul incidentului, pe lângă victimele accidentului auto, multe alte persoane au suferit răni multiple de cuţit.

Conform martorilor locali, incidentul a avut loc în jurul orei 21:30 la o trecere de pietoni într-o intersecţie, victimele fiind un bărbat, soţia sa şi copilul lor cel mic. Mercedesul i-a lovit pe toţi trei, iar copilul a murit pe loc. Bărbatul se află la urgenţă şi este posibil ca femeia să fi murit din cauza rănilor, a declarat un localnic ziarului Epoch Times.

Imediat după incident, conducătorul auto, un secretar la nivel de sat în Partidul Comunist pe nume Ji, s-a confruntat cu martori şi rudele victimelor. Ji a dat un telefon şi, în scurt timp, au apărut la faţa locului aproximativ 12 persoane înarmate cu macete, care au început să îi atace pe cei şapte sau opt oameni ce îl înconjuraseră pe Ji, stârnind o bătaie în toată regula.

La scurt timp, au sosit la scena incidentului şi ofiţeri de poliţie, care au început să scoată plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculului secretarului de Partid. În acelaşi timp, poliţiştii au ordonat privitorilor să nu facă poze şi au confiscat unele telefoane mobile în timp ce îl protejau pe secretar.

Un număr mare de localnici s-a strâns la faţa locului, un martor pe nume Lin susţinând că intersecţia unde a avut loc accidentul este o zonă rezidenţială foarte populată cu muncitori navetişti din afara provinciei. Lin a raportat că peste 1.000 de persoane s-au adunat la locul incidentului.

Familia lovită de Mercedes era din provincia Jiangxi, părinţii copilului ucis fiind muncitori sezonieri, a precizat Lin.

Mulţimea a înconjurat autovehiculele poliţiei şi a cerut poliţiştilor să-l supună pe secretarului Ji unui test de alcoolemie. Lin a declarat că în scurt timp au izbucnit încăierări violente între localnici şi peste o sută de ofiţeri de poliţie. Civilii, care au folosit cărămizi împotriva grenadelor cu gaze lacrimogene şi a bastoanelor poliţiştilor, s-au dispersat şi regrupat de multe ori până în jurul orei 5 dimineaţa. Secţia locală de poliţie a fost avariată în timpul luptelor.

În raportul poliţiei, emis în jurul orei locale 4:00 a.m. în 11 iunie, funcţia secretarului Ji a fost schimbată în “manager al unei firme private”, iar accidentul a fost etichetat ca o “tulburare provocată de mulţimile locale”.

Localnicii furioşi au dat năvală pe reţelele sociale pentru a protesta împotriva protecţiei acordate de poliţie oficialului comunist, dar toate comentariile despre incident au fost şterse de cenzura comunistă.