China numeşte noul guvernator al Tibetului; politicile dure vor rămâne

Tibetani în exil în timpul unui protest în Hiderabad, India, 10 ianuarie 2013
Tibetani în exil în timpul unui protest în Hiderabad, India, 10 ianuarie 2013 (NOAH SEELAM / AFP / Getty Images)

China a numit marţi un nou guvernator pentru izolatul şi neliniştitul Tibet, numind un tibetan extremist etnic, acesta fiind un semnal că guvernul nu are planuri de a slăbi controlul strâns asupra regiunii Himalaya, potrivit unui raport Reuters.

Losang Gyaltsen, în vârstă de 55 de ani, a fost ales la finalul întâlnirii anuale a adunării regionale a Tibetului şi îl înlocuieşte pe guvernatorul precedent Padma Choling, potrivit unui anunţ făcut de agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Losang Gyaltsen este un fost primar al capitalei tibetane Lhasa, care la un moment dat a predat teoria marxistă, în conformitate cu biografia sa oficială.

Acesta raportează unui oficial de top al Tibetului - liderul Partidului Comunist Chen Quanguo - o poziţie care în mod tradiţional a fost întotdeauna deţinută de către un chinez Han, mai degrabă decât de un etnic tibetan.

China şi-a apărat conducerea dură susţinută în Tibet, declarând că regiunea muntoasă a suferit de sărăcie, exploatare brutală şi stagnare economică până în 1950, când trupele comuniste "au eliberat-o paşnic".

Postul din Tibet este una dintre poziţiile cele mai dificile pentru oficialii partidului comunist, dar poate fi, de asemenea, o rută care duce spre avansare în funcţii mai mari, dacă se consideră că aceştia au guvernat bine.

Preşedintele Hu Jintao a fost lider de partid în Tibet în perioada 1988-1992, în timp ce oficialul în ascensiune Hu Chunhua, numit recent şeful partidului în provincia în plină expansiune Guangdong şi văzut ca un posibil viitor preşedinte, are aproximativ două decenii de experienţă în Tibet.