China: nouă lovitură de stat înaintea Congresului din noiembrie. Fost Şef al Marelui Stat Major arestat

Fang Fenghui
Fang Fenghui (YOHSUKE MIZUNO/AFP/Getty Images)

Potrivit rapoartelor oficiale din presa chineză de la începutul lunii ianuarie, aşa numita campanie anti-corupţie a liderului comunist chinez Xi Jinping a făcut o altă victimă în rândul "cremei" comuniste.

Xinghua a confirmat oficial la 9 ianuarie că Fang Fenghui, fost membru al Comisiei Militare Centrale (Biroul de Partid din Cadrul Armatei) şi fost şef al Marelui Stat Major, este cercetat de procuratura militară pentru corupţie.

Veştile despre sfârşitul carierei politice a fostului şef al Statului Major şi membru al Comisiei Militare Centrale circulă de mai multe luni. Ultima dată, Fang Fenghui a fost văzut în public pe 21 august 2017, iar pe 26 august în locul lui a fost numit Li Zuocheng. Până atunci acesta ocupase funcţia de comandant al trupelor terestre.

În septembrie 2017, mass-media occidentală relata că Fang, împreună cu un alt înalt oficial important, Zhang Yang, au fost înlăturaţi de la putere. La cel de-a 19-lea Congres al Partidului Comunist din octombrie 2017 nici unul dintre ei nu a fost prezent, stârnind zvonuri despre un eventual arest la domiciliu - în orice caz absenţa lor fiind un indiciu clar al sfârşitului carierei politice a celor doi.

Între timp au apărut oficiali chinezi din tabăra preşedintelui Xi Jinping, care au afirmat direct, în şedinţe restrânse, că Zhang şi Fang ar fi participat la o lovitură de stat împotriva şefului statului.

Surse ale Epoch Times au transmis că împotriva lui Xi Jinping ar fi fost organizate cel puţin două încercări de lovitură de stat, la scurt timp după ascensiunea acestuia la cârma Partidului, în 2012. Ostilitatea unei aripi obscure din Partidul Comunist, numită banda de la Shanghai, l-a determinat pe Xi Jinping să înceapă o operaţiune masivă de epurare la vârf în Partid, pentru a-şi asigura supravieţuirea fizică. Cu toate acestea motivul oficial al epurării este o campanie "anti-corupţie".

Până acum, conform surselor oficiale, cel puţin 900 de mii de oficiali guvernamentali şi membri de Partid au fost închişi ca urmare a epurărilor. Printre aceştia se numără foşti membri din Biroului Permanent al Comitetului Politic - consideraţi până în 2012 de neatins: Zhou Yongkang, ţarul securităţii şi al Comisiei Politice şi Legislative a Partidului, Bo Xilai - un magnat al provinciei Chingqing - precum şi generali de la conducerea Armatei.

Nouă încercare de lovitură de stat. Zhang Yang s-ar fi "sinucis" la domiciliu pe 23 noiembrie

O altă lovitură de stat, organizată chiar înaintea celui de-al 19-lea Congres al partidului din octombrie 2017, ar fi trebuit să provoace anihilarea lui Xi Jinping, însă, potrivit unor surse apropiate de facţiunea lui Xi Jinping cei doi au fost trădaţi, puciul a eşuat, iar Xi Jinping a putut interveni la timp şi i-a arestat.

Fang Fenghui în vârstă de 66 de ani şi-a început cariera militară în Xinjiang şi în 2007 a fost numit şef al Garnizoanei Beijing. În 2012, el a devenit şeful Statului Major şi membru al Comisiei Militare Centrale.

Vestea înlăturării unui înalt oficial militar a generat ample comentarii în media chineză controlată de Partidul Comunist. Fang Fenghui a fost criticat ca fiind foarte corupt şi foarte lacom.

Cazul lui prezintă similitudini cu cel al foştilor şefi militari Guo Boxiong şi Xu Caihou, şi ei membri ai bandei din Shaghai, coagulată în jurul fostului dictator counist Jiang Zemin. Cei doi au fost înlăturaţi de la putere, Xu Caihou a decedat în condiţii oarecum suspecte, iar Guo Boxiong este arestat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe