China Necenzurată: Taiwanul poate să înveţe cum să se ocupe de protestatari

Protestatarii demonstrează împotriva unei fabrici producătoare de paraxilen (PX) în faţa sediului guvernului în Maoming, în provincia Guangdong, la 3 aprilie 2014
Protestatarii demonstrează împotriva unei fabrici producătoare de paraxilen (PX) în faţa sediului guvernului în Maoming, în provincia Guangdong, la 3 aprilie 2014 (STR/AFP/Getty Images)

Articol din seria China Necenzurată

Dacă privim titlurile a doar câteva dintre editorialele apărute în mass-media chineză de stat despre actuala mişcare studenţească numită „Revoluţia Florii-Soarelui” din Taiwan vom înţelege îngrijorarea Chinei: „Un protest cu miză comercială face de ruşine democraţia taiwaneză”, „Mişcarea studenţească provoacă regresul Taiwanului”, „Protestul împotriva pactului comercial este o idee prostească din era globalizării” şi „Protestele pătează imaginea Taiwanului”.

Studenţii protestează împotriva unui nou acord comercial între China şi Taiwan, simţind că asta va crea o prea mare influenţă a Chinei asupra ţării lor. Apoi, dată fiind poziţia oficială a Chinei conform căreia Taiwan ar fi numai o provincie separatistă pe care chinezii o vor anexa din nou la nevoie, poate că aceşti studenţi chiar au dreptate să fie îngrijoraţi.

Răspunsul mass-mediei chineze a fost să critice studenţii şi să folosească protestele pe post de „dovadă” cum că democraţia nu funcţionează. Până la urmă, într-o ţară obsedată de menţinerea stabilităţii, este şocant să se privească de cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan şi să constate că sute de mii de chinezi sunt cumva capabili să iasă în stradă şi să spună ceea ce gândesc.

Însă, deşi este ruşinos pentru Partidul Comunist Chinez faptul că doar la gândul unei legături mai strânse cu PCC, cetăţenii Taiwanului se înspăimântă atât de tare încât ies în stradă, această ocazie este în aceeaşi măsură profitabilă pentru Partid. Comunişti se pot folosi de conjunctură ca să arate cât de bun şi eficient ar fi regimul lor tehnocratic şi autoritar faţă de dezordinea democraţiei.

Oamenii „ostili” faţă de combinatul chimic PX

Să luăm spre exemplu oraşul Maoming din provincia Guangdong. Acum, autorităţile locale, în colaborare cu gigantul petrolier Sinopec, condus de stat, a hotărât să realizeze o extindere în valoare de jumătate de miliard de dolari a actualului combinat petrochimic existent în oraş, pentru a include şi o uzină producătoare de paraxilen (PX)

Au discutat ei oare fiecare detaliu cu populaţia sau cu partidele politice din opoziţie (dacă ar exista vreunele)? Nu. Şi aşa vrea poporul – cel puţin asta am putea crede dacă am citi Cotidianul Maoming, ziarul guvernului local. Acolo, ei spun că paraxilenul este „un element important pentru o viaţă fericită”, fiindcă este folosit pentru fabricarea unor lucruri precum sticlele de plastic şi poliesterul.

Însă, înainte de a începe o petiţie pentru crearea unei fabrici de paraxilen în ograda proprie, poate, ar fi nevoie de o descriere mai ştiinţifică a acestei chimicale. Paraxilenul poate să deregleze sistemul nervos central, ficatul şi rinichii, fiind capabil să provoace, de asemenea, cancerul şi moartea. Acestea, însă, numai dacă are loc o expunere la cantităţi mari din această substanţă chimică.

Acest considerent nu a convenit tuturor celor din Maoming, iar câteva mii de „infractori” - după cum i-a etichetat Cotidianul Maoming al guvernului local, au ieşit în stradă. În mod evident, ei nu au fost protestatari, pentru că autorităţile locale le spuseseră că o demonstraţie ar fi „ilegală”. Deci, printr-o manifestare, aceşti oameni au încălcat legea şi au devenit în consecinţă, infractori.

Deci, în loc să se coboare la o asemenea anarhie ca cea din Taiwan, unde protestatarii şi studenţii consideră că vocea lor poate fi ascultată de guvern, poliţia chineză a sosit la faţa locului şi i-a dispersat „în mod paşnic” pe infractori, cu gloanţe de cauciuc, bastoane şi o întreagă serie de brutalităţi.

Imaginile apărute în care protestatarii care zăceau în inconştienţă pe străzi, în bălţi de sânge, au fost imediat cenzurate pe Internet, împreună cu orice căutări online pentru cuvântul „Maoming”.

Doar în anul 2012, 300 de oficiali din Maoming au fost anchetaţi pentru trafic de influenţă, potrivit Beijing News. Şi numai doi au fost trimişi să execute condamnări la moarte cu suspendare. Probabil că asta a pus capăt întregii corupţii, aşa încât numai oficialii oneşti au rămas acum, nu-i aşa?

Au rămas doar demnitarii cinstiţi

Este posibil oare ca oficialii pe plan local să fi acţionat contra binelui public, pentru profitul propriu, în acest acord comercial extrem de bănos cu o uriaşă companie de stat? Nu. Aceasta pentru că oficialii din Maoming sunt faimoşi pentru onestitatea lor. Doar în anul 2012, 300 de oficiali din Maoming au fost anchetaţi pentru trafic de influenţă, potrivit Beijing News. Şi numai doi au fost trimişi să execute condamnări la moarte cu suspendare. Probabil că asta a pus capăt întregii corupţii, aşa încât numai oficialii oneşti au rămas acum, nu-i aşa?

Din nefericire, însă, cu toată atenţia captată de incidentul Maoming din China, mai ales pe fondul evenimentelor din Taiwan, ei bine, există o mică pată care face de ruşine Partidul. Aşadar, după ce acei blestemaţi protestatari şi-au continuat manifestaţiile, şi tot felul de canale mass-media internaţionale şi-au îndreptat atenţia asupra acestor evenimente, autorităţile locale au decis să se întâlnească cu ei, spunând acum că nu vor mai construi combinatul dacă cetăţenii nu vor acest lucru. Nici măcar nu le mai spun infractori acum.

Vedeţi? Cine are nevoie de democraţie? Guvernul face tot ce vrea până când îi duce pe oameni la situaţii–limită, apare o explozie, urmează represiuni brutale, ştirile se răspândesc pe Internetul chinezesc, cenzorii caută să ţină pasul cu ştergerea lor, mass-media internaţională vede problema, mass-media de stat intră în scenă să îi liniştească pe toţi, iar guvernul local o dă cotită.

Asta arată o dezordine cu mult mai mică decât cea din democraţie.

Şi, într-adevăr, aceste temeri legate de paraxilen sunt exagerate. După cum a indicat Cotidianul Poporului într-un editorial de anul trecut, „De când prima fabrică de PX a fost construită în 1985 în Shanghai, pe plan intern, au fost create încă 10 pe puţin... În prezent, toate operează în parametri normali, fără accidente majore.”

Conform mass-mediei occidentale, în aceeaşi dimineaţă în care Cotidianul Poporului şi-a publicat editorialul, o fabrică de paraxilen din oraşul Zhangzhou, provincia Fujian, a explodat.

Pentru mai multe articole din seria China Necenzurată, va rugăm să vizitaţi youtube.com/ntdchinauncensored

Opiniile exprimate în acest articol sunt opinii ale autorului (autorilor) şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii