China îşi pierde treptat capacitatea de a se asigura cu produse alimentare

.
. (ChinaFotoPress/Getty Images)

În China continuă să se majoreze preţurile la produsele alimentare şi să crească progresiv importurile de alimente. Experţii prognozează o deteriorare a situaţiei. Recent, Biroul de Statistică al Chinei a publicat informaţii potrivit cărora în luna iulie indicele preţurilor de consum (IPC) în China a crescut cu 2,3%. În acelaşi timp, creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost de 3,6%, în timp ce la produsele nealimentare de 1,6%.

În primele şapte luni ale anului 2014 China a importat 11,34 milioane de tone de cereale şi făină, ceea ce este cu 80,7% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2013. Începând cu 2008, China a început să se transforme dintr-un exportator important de produse alimentare într-un importator major de alimente. În 2012, în ţară au fost importate 16 milioane de tone de cereale, iar în 2013 volumul importurilor a atins cifra de 18 milioane de tone. China importă cereale în principal din SUA, volumul importurilor majorându-se constant. În 2013, acesta a depăşit recordul din ultimii şase ani.

La momentul actual, secetele severe afectează peste cinci milioane de hectare de teren arabil în 12 provincii din nordul şi centrul Chinei. Pe o suprafaţă de aproximativ 40 de mii de hectare, culturile au dispărut complet. În provincia Henan, care produce o zecime din producţia agricolă a Chinei, în ultimele două luni s-a înregistrat un nivel minim de precipitaţii, ce este cel mai mic din ultimii 63 de ani. Circa jumătate din râurile mici şi mijlocii au secat parţial, iar 35% din rezervoarele mici de apă s-au uscat complet. Seceta afectează zilnic circa 112 mii de hectare de teren. Potrivit specialiştilor în domeniu, factorii ce influenţează creşterea preţurilor la alimente în China vor continua să se deterioreze în următoarele luni.