China îşi extinde industria cărbunelui. Periclitează obiectivele privind climatul global

Nori de fum proveniţi de la o centrală pe cărbune în apropiere de Beijing, China.
Nori de fum proveniţi de la o centrală pe cărbune în apropiere de Beijing, China. (Getty Images)

Beijingul a promis că va reduce cantitatea de cărbune utilizată în industrie, însă un nou raport susţine că guvernul comunist chinez a început să construiască din nou centrale electrice pe bayă de cărbune. De asemenea, raportul a constatat că a crescut consumul de cărbune.

Un raport comun realizat de grupurile Global Energy Monitor, Greenpeace şi Sierra Club a avertizat că utilizarea intensificată a cărbunelui de către China şi o propunere de mărire a producţiei de cărbune ar putea periclita obiectivele globale ale luptei împotriva schimbării climatului.

Beijingul aparent a impus măsuri în 2012 şi 2013 pentru a încetini extinderea industriei cărbunelui. Printre aceste măsuri s-au aflat înăsprirea condiţiilor pentru acordarea de credite, limitarea producţiei de cărbune şi suspendarea pe termen nelimitat a zeci de centrale pe cărbune aflate în construcţie, potrivit Deutsche Welle.

Însă imagini de satelit recente arată că China a reluat, pe tăcute, procesul de construire a zeci de centrale electrice pe cărbune abandonate anterior, au declarat cercetătorii.

De asemenea, China a promis că va limita la nivel naţional consumul de cărbune însă, în general, cercetătorii au descoperit că producerea energiei prin arderea cărbunelui a crescut, în special în nord-vestul ţării.

“Din cauza construirii unui număr mare de centrale pe cărbune, Chinei îi va fi aproape imposibil să respecte cerinţa de reducere a emisiilor necesară pentru a evita impacturile şi mai negative ale încălzirii globale”, a precizat Lauri Myllyvirta, analist la Greenpeace pentru poluarea aerului la nivel global.

În plus, guvernul chinez a continuat de asemenea să finanţeze construirea a numeroase noi centrale electrice pe cărbune în străinătate.

Ameninţare pentru mediu

În baza acordului de la Paris din 2015, naţiunile au promis că vor limita tendinţa de creştere a temperaturilor globale cu peste 2 grade Celsius.

Cărbunele este cel mai bogat în carbon dintre toţi combustibililii fosili, iar oamenii de ştiinţă au avertizat că utilizarea energiei primare obţinute din cărbune va trebui să fie suspendată până la mijlocul secolului pentru a fi evitate cele mai grave consecinţe ale schimbării climatului.

Numărul noilor proiecte ce implică cărbune, care au fost finalizate la nivel global, a scăzut cu 20% în 2018 şi au fost închise centrale pe cărbune într-un ritm record, a precizat studiul. Totuşi, cererea globală de cărbune a crescut în 2018 cu 0,7%, a raportat la începutul acestei săptămâni Agenţia Internaţională pentru Energie.

Aceste creşteri au provenit în mare parte din Asia şi, în special, din China, unde generarea de electricitate pe bază de cărbune a crescut cu peste 5 procente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură