China intimidează aerian, după model rusesc: Japonia protestează faţă de agresiunea aeriană a Chinei

Sukhoi Su-34.
Sukhoi Su-34. (youtube.)

Japonia a protestat, miercuri, la adresa Beijingului, după ce avioane de vânătoare chineze au trecut la 30 de metri de cele japoneze aflate în spaţiul aerian revendicat de ambele naţiuni. Incidente similare au avut loc în aceeaşi regiune în urmă cu mai multe săptămâni.

În două episoade separate, miercuri, avioanele de vânătoare chineze Su-27 au zburat la intimidare, pe lângă două avioane de recunoaştere japoneze aflate deasupra Mării Chinei de Est, potrivit ministerului japonez al Apărării.

Incidentele sunt ultimul episod dintr-o serie de confruntări dintre China şi Japonia cu privire la insulele Senkaku, ce sunt deţinute de Tokyo şi pretinse de Beijing. Japonia a preluat controlul grupului de insule la sfârşitul secolului 19 iar acum China vrea să captureze ceea ce consideră a fi un teritoriu furat.

Avioanele japoneze s-au întors în siguranţă la bază, chiar dacă avioanele de vânătoare chineze au trecut destul de aproape, încât echipajul japonez a putut fotografia rachetele albe de pe burta avioanelor de vânătoare.

Un incident similar a avut loc luna trecută, când avioanele de vânătoare chineze au zburat la 30 de metri de avioanele de recunoaştere japoneze din aceeaşi regiune.

Ministrul japonez al Apărării a afirmat că incidentele au avut loc într-un spaţiu aerian unde ambele naţiuni au o ”zonă de identificare aeriană” – zonă limitrofă a spaţiului suveran unde aparatele străine, care o traversează, sunt obligate să se identifice şi să dea detalii asupra planurilor de zbor.

Beijingul a instaurat unilateral o zonă aeriană de identificare deasupra insulelor Senkaku la sfârşitul anului trecut, măsură nerecunoscută de Japonia.

Oficialii chinezi nu au comentat imediat acest incident.

Analiştii consideră că provocările periculoase pot fi un semn că Beijingul a început să comită intimidări privind zona aeriană. Totuşi, aceştia avertizează că asemenea agresiuni aeriene pot duce la un accident sau la o eroare de calcul care poate scăpa de sub control, provocând o confruntare mai mare.

Ei au exemplificat un accident din 2001, când un avion de recunoaştere al Statelor Unite s-a ciocnit cu un avion de vânătoare chinez deasupra Mării Chinei de Sud, provocând un conflict dezamorsat prin intermediul negocierilor. Pe fondul relaţiilor extrem de tensionate dintre liderii de la Beijing şi Tokyo, analiştii spun că un asemenea incident ar putea escalada într-o confruntare militară ce ar putea să implica Statele Unite, care s-a angajat printr-un tratat să apere Japonia.

Adresându-se mass-media, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a denumit incidentul ”o acţiune extrem de periculoasă a avioanelor de vânătoare împotriva aparatelor de zbor implicate în operaţiuni de recunoaştere deasupra apelor internaţionale".

”Am formulat un protest sever părţii chineze prin intermediul canalelor diplomatice”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe