China înlătură un politician pro-comunist din Hong Kong pentru criticarea lui Leung Chun-ying


James Tien, preşedintele Partidului Liberal din Hong Kong.
James Tien, preşedintele Partidului Liberal din Hong Kong. (Captură Foto)

HONG KONG – Un magnat din Hong Kong a fost expulzat miercuri din principalul corp consultativ guvernamental al Chinei, după ce şi-a exprimat dubiile cu privire la liderul fostei colonii britanice care se străduieşte să pună capăt protestelor pro-democraţie ce durează deja de peste o lună.

James Tien a declarat că a acceptat decizia Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC) de a-l expulza pentru că a spus la un post de radio local, cu mai puţin de o săptămână în urmă, că nepopularul lider al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, ar trebui să se gândească să demisioneze deoarece nu a făcut o treabă bună în ceea ce priveşte conducerea oraşului.

Tien a spus reporterilor că el va demisiona şi din poziţia de lider al Partidului Liberal pro-Beijing din Hong Kong.

Criticarea lui Leung de către Tien este un lucru neobişnuit din partea unui membru al clasei de magnaţi din Hong Kong care, în general, respectă linia impusă de Beijing când vine vorba de politica din oraşul chinez semiautonom.

Expulzarea lui Tien din corpul consultativ este un semn că Leung încă beneficiază de suportul deplin al Beijingului, în ciuda nepopularităţii sale în Hong Kong. Leung nu a fost capabil să se ocupe eficient de manifestanţii conduşi de studenţi, care ocupă mai multe zone cheie ale oraşului de peste o lună, în încercarea lor de a obţine reforme democratice.

Membrii CCPPC au votat expulzarea lui Tien nu pentru că acesta l-a criticat pe Leung, ci pentru că şi-a manifestat în public aceste sentimente, contrazicând astfel o rezoluţie adoptată de acest corp în luna martie, în care se exprimă suportul Chinei pentru liderul oraşului, conform unui delegat din Hong Kong.

“Dacă îţi exprimi opoziţia, nu ar trebui să o faci în public deoarece astfel transmiţi mesajul că nu îl susţii” pe liderul din Hong Kong, a declarat Chan Wing-kee, membru al Comitetului Permanent al CCPPC, reporterilor din Beijing înaintea întâlnirii pentru expulzarea lui Tien.

Corpul consultativ nu are nicio putere oficială în sistemul politic autoritar al Chinei dar apartenenţa la acest organism este un semn al “bunăvoinţei” Beijingului şi o oportunitate pentru avansarea către niveluri mai înalte.

Tien, un legiuitor veteran al Hong Kong-ului, a spus că el şi-a uitat poziţia ca membru al corpului consultativ chinez atunci când l-a criticat în public pe Leung.

“E ceva ce am făcut într-o manieră incorectă” a spus el, înainte să îşi exprime din nou părerea că Hong Kongul a experimentat recent mari probleme de guvernare, şi un succesor al lui Leung va trebui să aibă mai mult succes în negocierile cu legiuitorii şi manifestanţi pro-democraţie ieşiţi pe străzi.

Nu este pentru prima dată când Tien a mers împotriva dorinţelor Beijingului. În 2003, el şi-a retras suportul pentru o legislaţie anti-subminare propusă de guvernul din Hong Kong şi care, în cele din urmă, a fost clasată. Legea urmărea să limiteze activitatea politică nefavorabilă Chinei.

Manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong au cerut demisia lui Leung dar acesta a respins cererile lor.

Beijingul a promis că rezidenţii centrului financiar chinez semiautonom îşi vor putea alege în mod direct liderul începând cu 2017, cu o singură condiţie, şi anume, aceea ca un comitet pro-Beijing să selecteze candidaţii. Această măsură a Beijingului de a-şi asigura influenţa în planul politic al Hong Kongului a înfuriat mulţi dintre rezidenţi care, în cele din urmă, au ieşit pe străzi pentru a-şi apăra drepturile.