China include pe lista sa neagră 24 de firme sud-coreene şi restricţionează comerţul

Magazin deţinut de grupul sud-coreean Lotte Group în Beijing, China, 13 martie 2017.
Magazin deţinut de grupul sud-coreean Lotte Group în Beijing, China, 13 martie 2017. (Getty Images)

China a adăugat pe lista sa neagră 24 de producători şi exportatori sud-coreeni şi a restricţionat vânzarea produselor lor cosmetice şi alimentare pe pieţele celei de-a doua economii a lumii, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute Asociaţia Coreeană pentru Comerţ Internaţional (KITA).

Lista reprezintă o nouă lovitură dată companiilor sud-coreene, care sunt deja afectate de sancţiunile economice aplicate de China pentru amplasarea unui sistem antirachetă american pe teritoriul Coreei de Sud.

Beijingul vede amplasarea unei baterii THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pe teritoriul sud-coreean ca o ameninţare pentru propria-i securitate, deşi guvernul din Seul insistă că sistemul avansat antirachetă american nu este îndreptat împotriva Chinei, ci vizează doar ameninţarea prezentată de rachetele balistice nord-coreene.

În ultimele câteva luni, China a interzis importurile mai multe produse sud-coreene şi a forţat majoritatea celor 99 de magazine Lotte Mart, un lanţ de magazine care comercializează produse la preţuri reduse şi care aparţine de Lotte Group, să îşi închidă operaţiunile în China, fiind invocate încălcări ale reglementărilor privind siguranţa.

Pe lista neagră se regăsesc 11 producători şi 10 exportatori de produse alimentare şi cosmetice sud-coreene, a precizat KITA, citând statistici ale Administraţiei Generale chineze pentru Monitorizarea Calităţii, Inspecţii şi Carantină.

De asemenea, pe aceeaşi listă se mai găsesc 414 companii străine şi 217 companii chineze.

Companiile incluse pe listă trebuie să prezinte certificate de inspecţii suplimentare privind calitatea, înainte să li se permită să trimită produse în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe