China implementează sancţiunile ONU anti-Phenian: interzice importurile nord-coreene de fier, plumb şi cărbune

Beijingul a emis luni un ordin de implementare a sancţiunilor adoptate recent de ONU împotriva regimului comunist al Coreei de Nord.
Preşedintele american Donald Trump stă alături de omologul său chinez Xi Jinping în timpul unei întâlniri în staţiunea Mar-a-Lago din Florida, SUA, 6 aprilie 2017.
Preşedintele american Donald Trump stă alături de omologul său chinez Xi Jinping în timpul unei întâlniri în staţiunea Mar-a-Lago din Florida, SUA, 6 aprilie 2017. (Getty Images)

Beijingul a făcut anunţul pe fondul retoricii nord-coreene tot mai agresive şi a deselor teste de rachetă efectuate de Phenian, dar şi în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a ordonat o investigaţie asupra practicilor comerciale ale Chinei, care ar putea duce la sancţiuni aplicate de SUA împotriva Beijingului, conform Fox News.

De asemenea, China a anunţat o interdicţie asupra tuturor importurilor de fier, plumb, cărbune şi fructe de mare din Coreea de Nord, plasând şi mai multă presiune economică asupra regimului comunist al lui Kim Jong-un.

Interdicţia va intra în vigoare astăzi, a anunţat Ministerul chinez al Comerţului, conform Reuters.

Mai mult, Beijingul a avertizat administraţia Trump să nu divizeze alianţa internaţională, creată temporar pentru rezolvarea problemei nord-coreene, pornind un război comercial între China şi SUA, conform Washington Post.

Preşedintele Donald Trump a cerut anterior ajutorul Chinei, pentru a exercita presiuni financiare asupra Coreei de Nord, din moment ce, aparent, China este singura ţară din lume care încă ajută Phenianul.

Totuşi, Trump şi-a manifestat în ultimele câteva luni neîncrederea că va mai primi vreun ajutor din partea Chinei în această chestiune.

La sfârşitul lunii iulie, Trump a scris pe Twitter: „Sunt foarte dezamăgit de China. Liderii noştri stupizi din trecut le-au permis [chinezilor] să câştige sute de miliarde de dolari pe an de pe urma comerţului şi, totuşi... ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreei de Nord; doar vorbesc. Nu vom mai lăsa această situaţie să continue. China ar putea cu uşurinţă să rezolve această problemă!”

Iar în 5 august, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate noi sancţiuni dure pentru a pedepsi Coreea de Nord. Aceste sancţiuni includ o interdicţie asupra unor exporturi nord-coreene care se ridică la suma de peste 1 miliard de dolari, a precizat Fox News.

SUA a conceput proiectul de sancţiuni în speranţa că va mări presiunea economică asupra Phenianului, cu scopul de a forţa regimul nord-coreean să vină la masa discuţiilor şi să negocieze în privinţa programului său de arme nucleare şi rachete balistice.