China îi conferă lui Putin premiul Confucius pentru pace

Primul ministru rus, Vladimir Putin.
Primul ministru rus, Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Un premiu fară sens - premiul pentru pace Confucius - a fost atribuit unui candidat chiar mai fară de sens: Vladimir Putin.

Prim-ministru al Rusiei, invadator al Georgiei şi protector al liderilor religioşi iranieni, a primit un premiu pentru pace acordat de către un comitet care a fost înfiinţat, şi apoi desfiinţat, de Ministerul Culturii al Partidului Comunist Chinez.

Decernarea a fost anunţată la o conferinţă de presă în Beijing pe 13 noiembrie.

Unul dintre organizatori, poetul Qiaocheng Dharma, a comentat la Radio France Internaţionale că motivul pentru care Putin a câştigat Premiul a fost opoziţia sa faţă de bombardamentele NATO din Libia din primăvara acestui an.

Forţele NATO au intervenit pentru a ajuta populaţia la răsturnarea dictatorului Moammar Gaddafi, care a condus ţara cu o mână de fier timp de decenii, susţinător, printre altele, al atentatului de la Lockerbie.

Unii analişti au sugerat că un alt mesaj a fost, de asemenea, trimis: faptul că invadarea şi supunerea regiunilor învecinate minoritare este onorabilă.

Zhao Pei, un comentator de la New Tang Dynasty Television, crede că acordarea unui premiu de pace lui Putin a fost ironica. În 1999, Putin a anexat Republica Cecenă, omorând între 25.000 şi 50.000 de ceceni, în cea mai mare parte civili. Guvernul lui Putin este de asemenea cunoscut pentru suprimarea sistematică a jurnaliştilor şi dizidenţilor. "Putin însuşi este o figură controversată în ceea ce priveşte problema drepturilor omului", afirmă Zhao.

Premiul pentru Pace Confucius a fost creat iniţial de către Ministerul Culturii pentru a contesta atribuirea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, un dizident chinez întemniţat. Comitetul a fost ulterior desfiinţat oficial, dar se pare că a fost reînviat în acest an.

Câştigătorul primului Premiu pentru Pace Confucius a fost Lien Chan, preşedintele de onoare al Partidului Naţionalist din Taiwan. Observatorii au crezut că incidentul a fost o farsă politică pentru a consolida ideea de "unire" a Taiwan-ului cu China controlată de comunişti.

Atunci când Lien, a omis să participe la ceremonia de atribuire a premiului, organizatorii au donat cei 100.000 de yuani (15.760 dolari) unei femei tinere neidentificate, aparent în numele său. Lien a refuzat să comenteze.

Zhang Ming, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Renmin din China, a declarat pentru Deutsche Welle că acordarea premiului Confucius se aliniază propagandei comuniste, care încearcă să reînvie şi să menţină legătura între poporul chinez şi regimul comunist chinez.

"Premiul Confucius serveşte o mulţime de interese încurcate şi de manipulări," a declarat el.

Show-ul va merge mai departe, ceremonia de înmânare fiind programată în Beijing pe 9 decembrie.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii