China: Explozie puternică lângă o uzină chimică. Zeci de morţi şi răniţi

Camioane incendiate în urma exploziei din Zhangjiakou,  China, 28 noiembrie 2018
Camioane incendiate în urma exploziei din Zhangjiakou, China, 28 noiembrie 2018 (Captură Imagine)

O explozie puternică, lângă o uzină chimică din oraşul chinez Zhangjiakou, a provocat moartea a 23 de persoane şi rănirea a peste 20, potrivit mass mediei locale.

Incidentul a avut loc miercuri la ora locală 12:41 în provincia nordică chineză Hebei în apropierea uzinei chimice Hebei Shenghua Chemical Industry Co. Răniţii au fost duşi la spital pentru a fi trataţi, potrivit Express.co.uk.

Incendiul a fost adus sub control şi operaţiunile de căutare sunt în derulare.

Autorităţile analizează cauza exploziei, potrivit unei declaraţii postate online de guvernul local. Totuşi, un oficial al departamentului privind siguranţa industrială a declarat pentru The Paper, un website de ştiri din Shanghai, că unul dintre camioanele care aşteptau lângă uzină ca să transporte substanţe chimice a explodat şi a declanşat o reacţie în lanţ.

Potrivit rapoartelor preliminare, 38 de camioane şi 12 autovehicule au fost distruse de explozia masivă.

În ultimii ani, China a fost zguduită de numeroase incidente similare.

De fapt, chiar în acest an, în luna iulie, autorităţile din provincia sud-vestică chineză Sichuan au deschis o anchetă privind o explozie produsă la complexul industrial Yibin Hengda Technology din oraşul Yibin, care a provocat moartea a cel puţin 19 persoane şi rănirea altor 12.

În 24 octombrie 2016, în districtul Xinmin din provincia nord-vestică Shaanxi a avut loc o explozie puternică într-o clădire care producea şi depozita ilegal explozibili. Incidentul s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi peste 150 de răniţi.

La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi acolo lucrau 38 de persoane.

Dezastrul din Tianjin

Într-un alt caz, judecătorii au condamnat 49 de persoane pentru rolul avut în exploziile care au zguduit un depozit de materiale chimice în oraşul industrial Tianjin, în 2015. Aproximativ 170 de persoane au fost ucise în incident.

Explozia a avut loc la un depozit chimic al companiei Rui Hai şi este unul dintre cele mai tragice accidente industriale ce au avut loc în China.

Investigaţiile au dezvăluit că explozia a avut loc când stocurile de nitroceluloză, folosită ca agent de legătură pentru aplicaţii medicale şi pentru lăcuit, au luat foc în luna august 2015. Flăcările s-au răspândit la unităţile care stocau nitrat de amoniu, declanşând mai multe explozii puternice şi distrugând o parcare din apropiere şi un bloc de apartamente.

Printre morţi s-au numărat 99 de poliţişti şi 11 pompieri, cărora nu li s-a spus de prezenţa altor substanţe explozive. Aproximativ 800 de persoane care locuiau în apropierea depozitului au fost rănite. O parte a portului din Tianjin a fost distrusă şi poluarea cu cianură a crescut în zonă mult peste limitele naţionale.

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte publicaţii din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe