China: Directori ai unei companii de brokeraj, de negăsit în mijlocul unei anchete guvernamentale

Una dintre cele mai mari companii din China, Citic, a declarat că nu îi poate contacta pe doi dintre principalii săi bancheri de investiţii. Anunţul a fost făcut pe fondul rapoartelor mass-media cu privire la desfăşurarea unor investigaţii suplimentare asupra tranzacţiilor ilegale.
(Captură Foto)

Alţi doi directori ai celei mai mari firme de brokeraj chineze, Citic Securities, nu au putut fi localizaţi luni, conform unei declaraţii făcute de companie către Bursa din Hong Kong.

Cei doi bancheri declaraţi dispăruţi sunt Chen Jun, şeful Departamentului de investiţii bancare al companiei Citic şi Yan Jian Lin, şeful pentru investiţii globale.

Ziarul chinez South China Morning Post a relatat că, în prezent, şase din cei opt directori ai companiei de brokeraj sunt declaraţi dispăruţi, pe fondul unor rapoarte media care susţin că aceştia au fost arestaţi sau că ajută poliţia în cadrul unei investigaţii asupra companiei, conform Deutsche Welle.

Guvernul comunist din Beijing a declarat că firmele şi corporaţiile de servicii financiare au avut o răspundere comună pentru declinul înregistrat în acest an de bursa chineză, în cadrul căruia Indicele Shanghai a pierdut aproximativ o treime din valoarea sa într-un interval de doar câteva săptămâni în această vară.

Cu două săptămâni în urmă, Comisia de Reglementare a Titlurilor de Valoare din China a anunţat Citic că este investigată pentru încălcarea regulilor privind managementul titlurilor de valoare.

O altă companie mare de brokeraj din China, Guosen Securities, a fost la rândul ei plasată sub investigaţie pentru acuzaţii similare.

La o zi după anunţarea anchetelor împotriva lor, preţurile acţiunilor Citic şi Guosen au scăzut cu 10% în 27 noiembrie.

Criticii acestor investigaţii recunosc că prăbuşirea pieţei chineze din această vară a fost alimentată parţial şi de faptul că investitorii privaţi au cumpărat acţiuni pe credite. Dar ei insistă că guvernul doreşte de asemenea să găsească un ţap ispăşitor pentru corecţiile de pe piaţă.