China desfăşoară cel de-al 5-lea test al unui vehicul aerian hipersonic


Vehiculul hipernsonic Wu-14 dezvoltat de China.
Vehiculul hipernsonic Wu-14 dezvoltat de China. (Captură Foto)

China a efectuat săptămâna trecută un nou test asupra unui vehicul aerian supersonic – o rachetă ce poate atinge viteze foarte mari şi care este proiectată pentru a transporta arme nucleare şi a evita sistemele de apărare [inamice], conform Washington Free Beacon.

Cel mai recent test al vehiculului aerian supersonic, pe care Pentagonul îl numeşte Wu-14, a fost efectuat miercurea trecută la poligonul de testare de rachete Wuzhai din centrul Chinei. Testul a fost considerat un succes, conform unor oficiali din domeniul Apărării, familiari cu detaliile evenimentului.

În plus, oficialii au declarat că acest vehicul, care poate călători la marginea atmosferei Pământului, a demonstrat o nouă capabilitate: aceea de a efectua acţiuni de evitare.

Agenţiile de informaţii americane au monitorizat Wu-14 timp de peste un an şi au obţinut date valoroase cu privire la această armă, au adăugat oficialii.

Nu au fost furnizate niciun fel de detalii privind activităţile de manevrare ale vehiculului Wu-14. Totuşi, acţiunile evazive au intensificat suspiciunile că Beijingul construieşte o rachetă cu capabilităţi destinate înfrângerii sistemelor de apărare americane.

Sistemele actuale de apărare americane sunt proiectate să depisteze rachetele care călătoresc pe trasee de zbor previzibile şi sunt incapabile să contracareze manevrarea focoaselor nucleare şi a vehiculelor aeriene.

Testul de miercuri a fost cel de-al 5-lea test al vehiculului aerian supersonic chinez de până acum şi cel de-al doilea începând cu luna iunie a acestui an.

Analiştii militari au declarat că programul de testare chinez indică faptul că Beijingul ar putea fi aproape de punerea în funcţiune a noii arme, care poate călători cu o viteză de 10 ori viteza sunetului - aproximativ 12.000 km pe oră.

Testele de zbor anterioare au avut loc în acest an în 7 iunie, iar anul trecut s-au desfăşurat în 9 ianuarie, 7 august şi 2 decembrie.

Conform unui raport al Washington Free Beacon, Lora Saalman, o expertă în tehnologia supersonică şi fostă cercetătoare asociată la Carnegie-Tsinghua în Beijing, a declarat că ultimele două teste de zbor ale Wu-14 “sunt fără precedent din punct de vedere al ritmului şi frecvenţei” şi sugerează “o formă de înarmare calitativă vizavi de SUA”.

Este foarte probabil ca un vehicul Wu-14 înarmat nuclear să aibă drept obiectiv înfrângerea sistemelor de apărare antirachetă ale SUA, a declarat Saalman.

O comisie congresională chineză a declarat în raportul său anual din 2014 că racheta hipersonică Wu-14 “ar putea face ca sistemele de apărare antirachetă americane să fie mai puţin eficiente şi posibil depăşite.”

China, Rusia şi SUA par să fie implicate într-o cursă tăcută de înarmare cu arme hipersonice.

Rusia a testat o rachetă hipersonică în luna februarie a acestui an. Pentagonul desfăşoară de asemenea propriile sale cercetări în ceea ce priveşte armele hipersonice.

Versiunea curentă a proiectului de lege al Camerei Reprezentanţilor din SUA privind securitatea conţine fonduri şi un limbaj ce urmăresc să preseze Pentagonul să contracareze ameninţările hipersonice.

Proiectul de lege prevede, totodată, şi alocarea unei sume suplimentare de 291 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei variante cu rază lungă a Army Terminal High Altitude Area Defense (THADD).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe