China cere SUA să abandoneze planurile de testare nucleară pe motivul "subminării stabilităţii globale"

(Getty Images)

Cu două săptămâni în urmă, Washington Post dezvăluia o controversată ştire pe surse potrivit căreia „administraţia Trump a discutat dacă va efectua primul test nuclear din SUA din 1992”.

Wapo susţinea că subiectul a fost luat în mod serios în discuţie în cadrul unei şedinţe a unor înalţi oficiali de securitate naţională la Casa Albă, în pofida faptului că ideea nu a fost făcută cunoscută în spaţiul public de vreun oficial.

Deşi, după publicarea ştirii, analiştii se aşteptau la o reacţie din partea Rusiei, Ministerul de Externe chinez a emis un răspuns, avertizând Washingtonul într-un comunicat de presă, luni, că trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale asumate şi să renunţe la orice plan de a efectua teste nucleare.

"Insistăm ca Statele Unite să respecte cu stricteţe obligaţiile sale de a pune capăt testelor nucleare ... şi sperăm că va asculta comunitatea internaţională", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hua Chunying.

În ultima vreme, SUA a acuzat China şi Rusia că au efectuat „ilegal” teste nucleare la dimensiuni reduse, lucru pe care ambele ţări l-au negat.

În cazul regimului comunist chinez, se crede că armata este capabilă să ascundă astfel de teste într-un complex de testare subterană.

Între timp, Beijingul s-a arătat neinteresat de propunerea preşedintelui american Donald Trump pentru un nou pact privind armele nucleare care să implice China.

Trump a retras SUA din tratatul INF deoarece tratatul devenise învechit din punctul de vedere al dezvoltării tehnologice, acuzând Rusia de nerespectarea acordului, şi subliniind faptul că lăsa o vulnerabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea agresivă a Chinei, care nu era semnatară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe