China: Bo Xilai furnizează informaţii despre membrii de partid de rang înalt

Bo Xilai la Congresul Naţional al Poporului, în Beijing, 14 martie 2012, înainte de a fi înlăturat din funcţie şi acuzat.
Bo Xilai la Congresul Naţional al Poporului, în Beijing, 14 martie 2012, înainte de a fi înlăturat din funcţie şi acuzat. (Mark RalstonAFP / Getty Images)

Din momentul în care liderul Partidul Comunist Chinez Xi Jinping a preluat puterea, în noiembrie 2012, el şi-a asumat rolul unui vânător de tigrii, susţinând că în lupta împotriva corupţiei Partidul nu trebuie să prindă doar "muştele" ci şi "tigrii". Potrivit unei reviste din Hong Kong, Xi primeşte ajutorul de care are nevoie pentru a pune jos un tigru mare pe care îl are în vizor.

Fostul membru al Biroului Politic şi liderul Partidului din Chongqing căzut în dizgraţie, Bo Xilai, ajută în mod activ o echipă de investigare specială şi furnizează informaţii care vizează un "tigru mare", potrivit unui articol scris de Jiang Weiping în ediţia din luna mai a New Way Monthly.

Se poate presupune că Bo Xilai ştie destul de multe despre faptele ilicite ale foştilor oficiali de rang înalt din cadrul Partidului. Bo era un asociat apropiat al fostului şef al Partidului, Jiang Zemin şi al fostului ţar al Securităţii Interne, Zhou Yongkang. Potrivit unor surse familiare cu problema, Bo a complotat cu Zhou Yongkang şi alţi membri ai fracţiunii lui Jiang, în scopul de a organiza o lovitură de stat, după ce Xi Jinping a preluat puterea.

Potrivit raportului lui Jiang Weiping, Bo a fost iniţial arogant şi stoic în faţa interogatoriului, dar, pe măsură ce timpul a trecut, fanteziile lui Bo potrivit cărora va avea loc o revoltă care îl va catapulta la putere, s-au prăbuşit.

Subordonaţii lui Bo au făcut referire la Bo Xilai ca "Bo Zedong", sugerând că era noul Mao Zedong, liderul fondator şi carismatic care a dominat Partidul Comunist Chinez timp de trei decenii. Bo se aştepta ca cetăţenii şi liderii de partid din vechile sale locuri de acţiune, respectiv oraşul Dalian al provincia Liaoning din nord-estul Chinei şi din oraşul de nivel provincial Chongqing din partea de vest, să creeze probleme în numele lui Bo.

Două lucruri s-au schimbat pentru Bo, potrivit lui Jiang Weiping. În primul rând, el a văzut mai multe foste amante şi foşti subordonaţi predând informaţii incriminatoare despre el. În al doilea rând, el a văzut tranziţia paşnică a puterii la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului din luna noiembrie.

La încheierea Congresului, duşmanii lui Bo au ocupat cele mai înalte poziţii din putere. După ce Congresul s-a încheiat, Jiang Weiping a raportat că Bo Xilai avea lacrimi în ochi şi era gata să facă o înţelegere. În schimbul furnizării de informaţii cu privire la foştii săi asociaţi, el caută să evite pedeapsa cu moartea.

Surse apropiate echipei de investigaţie specială şi a Procuraturii Supreme a Poporului i-au precizat lui Jiang Weiping că Bo Xilai a comis crime grave şi este norocos dacă îşi poate salva viaţa. Potrivit surselor, soarta lui Bo depinde de succesul lui în a-l pune jos pe un mare oficial din cadrul Partidului.

Potrivit raportului lui Jiang Weiping, lunga întârziere în aducerea lui Bo Xilai în instanţă - ca o mişcare de pregătire, el a fost deposedat, la începutul lunii noiembrie, de statutul de membru de partid şi de imunitatea care îl proteja de urmărirea penală - este din cauza naturii complicate a informaţiilor pe care Bo le furnizează. Este nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a le descurca şi a verifica faptele.

Cariera lui Jiang Weiping este strâns legată de Bo Xilai de peste un deceniu. În timp ce Bo era în provincia Liaoning, Jiang a publicat un articol care îl acuza pe Bo de corupţie, care a dus la arestarea lui Jiang din ordinul lui Bo în 2000 şi trimiterea lui în închisoare pentru şapte ani. După eliberarea sa, Jiang a emigrat în Canada în 2009, unde a continuat să scrie despre fostul său temnicer.