China blochează accesul la reţeaua de televiziune australiană ABC

Beijingul a refuzat să motiveze faptul că a blocat pe teritoriul Chinei accesul la reţeaua australiană de televiziune ABC. Grupuri pentru drepturile omului au acuzat anterior statul comunist că cenzurează conţinutul online pentru a suprima vocile critice şi ale opoziţiei.
Logo-ul reţelei de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC)
Logo-ul reţelei de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC) (Getty Images)

China a blocat accesul la serviciile de ştiri şi la website-ul reţelei de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC), a anunţat luni compania australiană.

“Autoritatea pentru securitate cibernetică din China a confirmat că a cenzurat website-ul ABC pentru încălcarea regulilor şi reglementărilor ţării privind activitatea pe Internet, însă nu a specificat cum” a încălcat acele reguli, a precizat ABC, potrivit Deutsche Welle.

Organizaţia media australiană a declarat că accesul la website-ul său a fost “suspendat brusc” în 22 august. Compania a mai precizat că a făcut câteva cereri pentru a obţine explicaţii cu privire la această situaţie, însă autorităţile comuniste chineze nu au oferit detalii privind acest caz.

ABC a mai declarat că, totuşi, un oficial al Biroului Comisiei Centrale pentru Spaţiul Cibernetic din China, a publicat o declaraţie:

“Drepturile statului privind suveranitatea în spaţiul cibernetic vor fi menţinute pentru unele website-uri din străinătate care încalcă legile şi reglementătile Chinei, care răspândesc zvonuri, informaţii pornografice, jocuri de noroc, terorism violent şi alte informaţii dăunătoare ilegale care vor periclita securitatea statului şi vor afecta mândria naţională”.

Diverse grupuri pentru drepturile omului au descris China ca fiind “lider mondial în ceea ce priveşte cenzurarea pe Internet”.

Luna trecută, Human Rights Watch (HRW) a publicat o scrisoare deschisă adresastă Google, în care a cerut gigantului american să suspende proiectul de creare a unor “servicii de căutare cenzurate în China”.

“Guvernul chinez încalcă în mare măsură drepturile la libertatea de exprimare şi la confidenţialitate. Prin acceptarea represiunii autorităţilor chineze împotriva opoziţiei şi a celor care au păreri diferite, Google va fi participant activ la abuzurile comise împotriva a milioane de utilizatori de Internet în China”, a susţinut HRW.

Anul trecut, ABC a lansat un nou serviciu în limba chineză pentru a înlocui website-ul său Australia Plus, un portal pe care l-a administrat în colaborare cu o organizaţie media de stat şi care “a fost găzduit pe un domeniu chinez şi era supus cenzurii Beijingului”.