China arestează un proeminent profesor uigur

(photos.com)

Populaţia de etnie uigură, majoritară în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, este oprimată frecvent de către regimul de la Beijing, ultimul caz fiind cel al intelectualului eminent, Ilham Tohti, arestat miercuri pentru ”separatism”.

Autorităţile chineze l-au arestat formal (Tohti era arestat de mai mult timp) şi l-a acuzat de separatism, conform mărturiei soţiei sale. Separatismul este acuzaţia cea mai des folosită de regimul comunist chinez, atunci când doreşte să închidă militanţi etnici - uiguri sau tibetani.

Ilham Tohti, un profesor de economie din Beijing, a criticat în dese rânduri politica Beijing-ului în materie de drepturi ale minorităţilor.

Împotriva diverselor grupuri din interiorul ţării, autorităţile chineze folosesc tot felul de pretexte ”pentru a-i oprima pe cei care au opinii politice diferite”, a declarat Dilshat Rexit, purtător de cuvânt pentru Congresul Mondial Uigur.

În vârstă de 40 ani, Tohti, beneficiind de susţinerea mai multor intelectuali şi activişti, a fondat Uighurbiz.net, un site în chineză şi uigură.

”Acuzaţia de separatism nu are nimic la bază. Soţul meu este un simplu profesor universitar”, a precizat soţia lui Tohti, Guzaili Nu'er.

Etnie majoritară în Xinjiang, uigurii, o populaţie de origine turkmenă şi religie musulmană, au denunţat în repetate rânduri abuzurile regimului de la Beijing, în prezent fiind împiedicaţi, la ca şi Tibetul, să-şi manifeste religia sau cultura.

În 1997, după incidentul ”Ghulja” din Xinjiang, primii deţinuţi politici uiguri au fost supuşi, pe scară mică, la prelevarea forţată a organelor în închisorile chineze, "beneficiind" de aceeaşi atenţie din partea autorităţilor comuniste ca şi aderenţii Falun Gong persecutaţi din 1999 pentru credinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe