China ameninţă India cu războiul după “încălcarea flagrantă a suveranităţii” sale

Partidul Comunist Chinez a lansat un avertisment sever la adresa ţării vecine India, cu care este într-o dispută de frontieră marcată de exerciţii militare chineze recente cu muniţie reală şi speculaţii ale mass media privind un număr mare de victime în rândul armatei indiene, speculaţii negate de ambele tabere.
Un soldat indian stă de pază la punctul de frontiera Sikkim între India şi China, 10 iulie 2008.
Un soldat indian stă de pază la punctul de frontiera Sikkim între India şi China, 10 iulie 2008. (Diptendu Dutta/AFP/Getty Images)

După ce a acuzat soldaţii indieni că au traversat luna trecută disputatul punct de frontieră Sikkim, Global Times, o publicaţie a regimului comunist chinez, a publicat în urmă cu câteva zile un comentariu în care a făcut apel la cumpătare din partea ambelor părţi, avertizând, totodată, că statul chinez este pregătit să se implice într-o bătălie cu India pentru teritoriul contestat. Articolul a mai sugerat că acest conflict ar fi generat şi de o competiţie mai amplă pentru dominaţie economică şi politică între cele două economii asiatice influente, adăugând că Beijingul va amplasa anticipat soldaţi şi armament la graniţă pentru ceea ce s-ar putea transforma într-un război total.

Nu este pentru prima dată când cele două naţiuni s-au ciocnit din cauza graniţelor. În 1962, a avut loc un conflict între armatele indiană şi chineză, finalizat prin înfrângerea indienilor şi soldat cu mii de victime de ambele părţi. Având în vedere retorica mass mediei de stat chineze, se pare că Beijingul este pregătit pentru încă un conflict.

Potrivit articolului publicat de Global Times: “În 16 iunie, trupele de frontieră indiene au traversat secţiunea Sikkim a graniţei chinezo-indiene pe partea chineză, declanşând un conflict cu soldaţii chinezi. Acţiunea Indiei de această dată reprezintă o încălcare flagrantă a suveranităţii Chinei."

“Pe măsura derulării confruntării, China trebuie să se pregătească pentru ceea ce devine o situaţie pe termen lung şi, în acelaşi timp, trebuie să menţină un simţ al raţiunii. În interiorul Chinei există unele voci care cer ca soldaţii indieni să fie expulzaţi imediat pentru a proteja suveranitatea ţării, în timp ce opinia publică din India cere un război cu China. Totuşi, cele două părţi trebuie să exercite cumpătare şi să evite scăparea de sub control a conflictului recent."

“China nu recunoaşte teritoriul aflat sub controlul actual al Indiei ca teritoriu indian. Negocierile bilaterale privind frontiera sunt încă în desfăşurare, dar atmosfera negocierilor a fost otrăvită de India”.

“China nu susţine şi evită o confruntare militară cu India, dar nu se teme să meargă la război pentru a-şi proteja suveranitatea teritorială şi se va pregăti pentru o confruntare pe termen lung”.

Bineînţeles, dacă ar izbucni din nou un război între China şi India, acesta va fi mult mai diferit de războiul sino-indian din 1962. De această dată, ambele naţiuni au sute de arme nucleare. Şi, este posibil ca Pakistanul, o altă naţiune înarmată nuclear cu care India a avut dispute de frontieră în trecut, să fie atras în acest conflict. Este inutil să menţionăm că miliarde de vieţi sunt la mijloc de fiecare dată când aceste naţiuni înarmate nuclear ameninţă cu lansarea războiului.