China a construit o reţea masivă de spionaj în Africa [Heritage Foundation]

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Regimul comunist chinez a construit o reţea redutabilă de spionaj în Africa, încurajând companii chineze precum Huawei să participe la construirea infrastructurii guvernamentale pe continent, inclusiv clădiri guvernamentale, potrivit unui raport recent citat de publicaţia Washington Free Beacon.

Raportul, publicat de Heritage Foundation, arată că firmele chineze - multe dintre acestea fiind de stat sau având legături evidente cu regimul comunist - au construit sau renovat 186 de clădiri guvernamentale în Africa. Multe au fost construite în ultimele două decenii. Analistul principal al politicilor, Joshua Meservey, autorul raportului, a declarat că aceste clădiri sunt "un vector probabil pentru spionajul chinez", având în vedere obiceiul regimului comunist chinez de a folosi astfel de clădiri pentru a spiona personalul care munceşte acolo.

"Beijingul poate avea mai mult acces la monitorizare în Africa decât în oricare parte a lumii”, se arată în raport. "Guvernul chinez ar putea folosi informaţiile pe care le colectează pentru a câştiga un avantaj în favoarea companiilor sale care concurează împotriva firmelor americane şi a altor companii, să ofere informaţii despre asistenţa în domeniul securităţii a SUA şi despre programele de combatere a terorismului şi să recruteze sau să influenţeze înalt oficiali guvernamentali africani."

Raportul a fost publicat într-un moment al creşterii interesului SUA pentru activităţile Chinei în Africa, unde regimul comunist a primit sute de proiecte de infrastructură. Comisia de revizuire a economiei şi securităţii SUA-China - un organism bipartid al Congresului, cu rol în cercetarea problemelor legate de China - a organizat o audiere la începutul acestei luni pentru a evalua obiectivele strategice ale Chinei în Africa.

"Modelul chinez de dezvoltare [din Africa] serveşte adesea pentru a îmbogăţi China şi pentru a-i extinde sfera de influenţă", a declarat Christopher Maloney, un înalt funcţionar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională în timpul şedinţei.

Temerile legate de clădirile guvernamentale construite în China au apărut pentru prima dată în 2018, după ce rapoarte concrete au subliniat că sisteme de baze de date construite de China în sediul Uniunii Africane trimiteau informaţii către un server din Shanghai în fiecare seară.

Baza de date fusese construită de Huawei, un gigant de tehnologie chinez acuzat că acţionează deseori ca un cal troian pentru campaniile de spionaj ale regimului comunist chinez.

Potrivit raportului, alte clădiri guvernamentale construite de companii chineze pot servi drept active ale spionajului chinez. Unele dintre clădirile posibil compromise includ instituţii cheie, cum ar fi Palatul de Justiţie din Guineea-Bissau, care găzduieşte nu numai instanţa supremă a ţării, ci şi instanţele de contencios administrativ şi biroul procurorului general.

"[Proiectele de construcţii chineze din Africa] au crescut şi apoi s-au rărit, dar cu siguranţă au existat masiv în ultimele câteva decenii", a declarat Meservey pentru Washington Free Beacon. "Au apărut chiar din timpul incidentelor din Piaţa Tiananmen în 1989, când China a fost din ce în ce mai izolată la nivel internaţional, iar Africa a fost o sursă puternică de sprijin şi a ajutat la eliminarea acestei izolări."

Raportul a identificat 40 de ţări având cel puţin o clădire construită de China, unele proiecte de construcţie datând din anii '60. Cele mai multe dintre proiecte au implicat întreprinderi de stat, în timp ce altele au fost construite de companii private, având legături strânse cu statul, cum ar fi Huawei. Potrivit raportului, numărul total al clădirilor construite de China - 186 - este aproape sigur mai mic decât cel real.

Raportul a declanşat deja nemulţumiri din partea regimului comunist chinez. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a etichetat concluziile lui Meservey ca fiind „doar minciuni, iluzii şi prejudecăţi ideologice”. Fiind unul dintre propagandiştii şefului regimului, Lijian are o lungă istorie în falsificarea ştirilor, fiind primul oficial chinez care a aruncat în spaţiul public ideea că virusul Wuhan ar proveni din SUA.