China: 1.000 de liceeni apără o bătrână vânzătoare ambulantă de violenţa poliţiştilor

Aproape 1.000 de liceeni înconjoară o dubă de poliţie în districtul Zhaoyang, provincia chineză Yunnan, 16 aprilie 2015.
Aproape 1.000 de liceeni înconjoară o dubă de poliţie în districtul Zhaoyang, provincia chineză Yunnan, 16 aprilie 2015. (Screenshot Sina Weibo)

Poliţiştii din zonele urbane ale Chinei, cunoscuţi în mandarină sub numele de “chengguan”, sunt cunoscuţi pentru comportamentul lor violent, în special când este vorba de persoanele sărace din zona urbană. În mod normal ei ameninţă, bat şi uneori ucid vânzători ambulanţi suspectaţi că au încălcat regulamentele municipale.

În 16 aprilie a avut loc un incident în care un grup de aproape 1.000 de liceeni de la Liceul Nr.1 din districtul Zhaoyang s-au năpustit pe stradă pentru a apăra o bătrână ce vindea banane, care era hărţuită de poliţiştii chengguan.

Martorii acestui incident care a avut loc în provincia Yunnan din sud-vesul Chinei, au făcut poze şi le-au postat pe site-urile sociale chineze precum Sina Weibo.

La una dintre pozele postate online scria: “Poliţişti chengguan din districtul Zhaoyang atacă o bunică neajutorată, îi distrug tricicleta şi îi confiscă bananele în faţa unui campus şcolar. Încercarea de a bate un cetăţean senior a fost oprită prin intervenţia a aproape 1.000 de liceeni.”

Incidentul, care a avut loc la terminarea cursurilor şcolare, a fost provocat de cei cinci poliţişti urbani care au hărţuit bătrânica ce vindea banane. Comportamentul exagerat şi nepotrivit al acestora, când au încercat să elibereze o stradă, au determinat un grup de liceeni furioşi să iasă afară pentru a ajuta femeia.

Aproape 1.000 de liceeni au ieşit din complexul şcolar pentru a alunga poliţiştii îmbrăcaţi în negru, a raportat Haiwai Net, un website de ştiri din China continentală.

Conform unei fotografii postate, numeroşi liceeni au înconjurat maşina poliţiştilor, unde se aflau şi coşurile cu banane pe care ofiţerii i le-au confiscat bătrânei.

Martorii oculari au declarat că poliţiştii s-au ascuns în maşina lor când a fost clar că elevii nu au venit cu gânduri paşnice. Liceenii au aruncat cu mingi de baschet şi fotbal asupra maşinii poliţiştilor. Ulterior, aceştia au intrat cu maşina în complexul şcolar pentru a primi ajutor.

Unul dintre comentariile postate pe site-urile sociale susţinea: “Liceenilor, va salut. Acţiunea şi atacul vostru au fost uimitoare. Voi exprimaţi dorinţa tuturor vânzătorilor ambulanţi chinezi şi demnitatea întregului popor chinez. Voi sunteţi viitorul nostru, voi sunteţi chinezi adevăraţi.”

În 17 aprilie, administraţia urbană locală a susţinut într-un anunţ că ofiţerii nu au făcut nimic greşit “în procesul aplicării legii” şi au sugerat că ceilalţi vânzători ambulanţi i-au incitat pe liceeni să îi atace pe poliţişti. S-a raportat că doi dintre ofiţerii chengguan au fost răniţi.

Nu este pentru prima dată când cetăţenii chinezi au răspuns înapoi la atacurile poliţiştilor chengguan, şi nici nu este un caz izolat pentru provincia Yunnan.

În noiembrie 2014, aproximativ 1.000 de ţărani din satul Fuyou din Yunnan s-au implicat într-o dispută pentru pământ cu autorităţile locale. Sute de poliţişti şi bătăuşi au fost angajaţi pentru a suprima protestele ţăranilor. Câţiva săteni au fost ucişi în violenţele de atunci, dar ţăranii au răspuns la acel asalt cu o forţă numerică superioară. Un grup de atacatori capturaţi au fost stropiţi cu benzină şi li s-a dat foc.

Câţiva rezidenţi din Fuyou au comparat autorităţile locale cu invadatorii japonezi din cel de-al Doilea Război Mondial.

În cursul anului 2014, peste 1.000 de rezidenţi furioşi din provincia de coastă Zhejiang au înconjurat o dubă operată de chengguan, după ce li s-a dat de înţeles că ofiţerii au omorât pe cineva în bătaie. Întrucât nu au putut fugi, cei cinci ofiţeri chengguan au fost ucişi de mulţimea furioasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.