Charlie Hebdo: Cei doi terorişti refugiaţi în Dammartin au fost ucişi. Ostaticul eliberat

Forţele de poliţie patrulează în Fleury, nord de Paris, în 8 ianuarie, în căutarea celor doi terorişti.
Forţele de poliţie patrulează în Fleury, nord de Paris, în 8 ianuarie, în căutarea celor doi terorişti. (Captură Foto)

UPDATE: În jurul orei 18, poliţia franceză a descins asupra locuinţei din Dammartin, ucigându-i pe cei doi suspecţi şi eliberând ostaticul.

Cu puţin timp înainte de descindere, în jurul orei 17:50, forţele speciale franceze s-au mobilizat în jurul clădirii. Jurnaliştii francezi au raportat existenţa unui schimb de focuri care a durat aproximativ 10 secunde, cât şi existenţa a patru sau cinci explozii, care au provocat un nor de fum.

UPDATE: 11:51 (ora Franţei 10:51) Rapoartele media susţin că suspectul care a împuşcat şi ucis joi o poliţistă în Montrouge, o suburbie sudică a Parisului, a fost identificat iar două persoane asociate cu suspectul au fost de asemenea duse pentru interogatoriu.

Rapoartele media au declarat că acesta este un presupus asociat al lui Cherrif Kouachi. Au existat speculaţii că acesta făcea parte din reţeaua Buttes Chaumont din care fac parte şi fraţii Kouachi, dar acest fapt nu a fost confirmat.

Forţele de securitate au cerut publicului şi mass mediei să stea departe de mica companie unde este ţinut ostaticul, aparent o femeie, si au cerut jurnaliştilor să nu filmeze locaţia, probabil pentru ca cei doi terorişti să nu îşi dea seama de planurile poliţiei pentru capturarea lor.

În timpul atacului asupra publicaţiei Charlie Hebdo, teroriştii aparent au spus “noi nu ucidem femei”, în ciuda faptului că printre cele 12 victime ale atacului s-a numărat şi o femeie. Pentru negociatori acest lucru reprezintă o şansă în plus ca cei doi fraţi să elibereze ostatica.

De asemenea, autorităţile au cerut localnicilor să stea în case şi să îşi închidă luminile, uşile şi geamurile. Toate intrarile si iesirile din comuna au fost blocate de fortele de ordine.

Toate intrările şi ieşirile din comună au fost blocate de forţele de ordine.

***

UPDATE: 11:09 (ora Franţei 10:09) Au început negocierile între autorităţi şi cei doi terorişti.

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a declarat că are loc o operaţiune a poliţiei pentru a neutraliza cei doi suspecţi.

De asemenea, două avioane care se îndreptau spre aeroportul Charles de Gaulle au fost redirecţionate, probabil datorită numărului de elicoptere care zboară deasupra comunei Dammartin-en-Goële.

****

Vânătoarea celor doi terorişti care au atacat miercuri dimineaţă redacţia publicaţiei de satiră Charlie Hebdo pare să se apropie de un deznodământ clar.

Conform ultimelor informaţii primite din partea mass mediei franceze în jurul orei locale 9:40, s-au tras mai multe focuri de armă în comuna Dammartin-en-Goele, situat în apropierea Parisului, unde cei doi fraţi terorişti au luat un ostatic la o mică companie numită CTD (Creation Tendance Decouverte).

Zona a fost împânzită de aproximativ 1.000-1.500 de poliţişti şi jandarmi, ambulanţe, maşini de poliţie şi câteva elicoptere.

Deşi, unele surse media au declarat că cel puţin doi oameni au murit şi 20 au fost răniţi după un schimb de focuri între poliţie şi cei doi terorişti, biroului procurorului general din Paris a negat acest lucru.

Dammartin-en-Goele se află la câţiva km nord-est de aeroportul Charles de Gaulle în districtul francez Seine-et-Marne.

Ieri, forţele antitero ale poliţiei au înconjurat trei sate situate la 70 km nord-est de Paris încercând să-i găsească pe Said Kouachi, de 34 de ani, şi pe fratele său Cherif în vârstă de 32 de ani. Satele Corcy, Fleury şi Longpont se învecinează cu o pădure mai mare decât oraşul Paris.

Miercuri dimineaţa, cei doi fraţi au intrat înarmaţi în redacţia publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo şi au deschis focul, ucigând 10 jurnalişti, 2 poliţişti şi rănind alte 11 persoane.

Deşi neconfirmat, rapoartele media susţin că cei doi suspecţi au declarat că sunt pregătiţi să moară ca şi martiri.

Charlie Hebdo este o controversată publicaţie franceză de satiră, al cărei sediu anterior a fost incendiat în 2011 după publicarea unor caricaturi daneze care îi reprezentau pe Profetul Mohamed şi pe alţi lideri musulmani. Charlie Hebdo şi-a apărat decizia publicării caricaturilor, invocând libertatea de exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe