Cetăţenii UE din Marea Britanie trebuie să solicite “statutul de stabilit” pentru a-şi păstra drepturile după Brexit

Votul de anul trecut pentru Brexit a iscat îndoieli în ceea ce priveşte viitorul celor 3 milioane de cetăţeni UE care locuiesc în prezent în Marea Britanie. Dar, acum, premierul britanic May a promis că aceştia îşi vor păstra drepturile doar dacă depun cerere pentru un nou statut de imigrare.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a declarat luni că planul cu 17 puncte al guvernului privind cetăţenii UE din Marea Britanie va pune capăt neliniştilor generate înainte de Brexit.

Pe baza planului, cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie înainte de o anumită dată limită li se va permite să rămână în ţară şi să depună cerere pentru reşedinţă oficială sau pentru “statutul de persoane stabilite”, după ce Marea Britanie se va retrage în mod oficial din blocul european. De asemenea, ei trebuie să depună cerere pentru o carte de identitate specială care le confirmă statutul.

Termenul limită nu a fost încă hotărât şi ar putea genera tensiuni majore între Londra şi Bruxelles.

“Ştiu că au existat temeri cu privire la ceea ce se va întâmpla cu cetăţenii UE în momentul în care ieşim din Uniunea Europeană. Doresc să liniştesc oamenii că, pe baza acestor proiecte, niciunui cetăţean UE care locuieşte legal în prezent în Marea Britanie nu i se va cere să plece atunci când Marea Britanie va ieşi din UE. Dorim să rămâneţi”, a declarat May.

Totuşi, May a adăugat că oferta ei “corectă şi serioasă” se bazează pe condiţia ca Marea Britanie să primească un acord reciproc din partea Bruxelles-ului, care să garanteze drepturile celor aproximativ un milion de britanici care locuiesc în UE.

Proiectul ei a fost criticat de parlamentarii de opoziţie în Camera Comunelor, iar liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a descris promisiunea ca fiind “prea mică, prea târzie”.

Liderul opoziţiei a acuzat-o pe May că foloseşte cetăţenii ca “monede de schimb”.

“Aceasta nu este o ofertă generoasă. Această ţară are nevoie de o nouă abordare privind Brexitul”, a adăugat el.

Tot în cursul zilei de luni, May a încheiat un acord cu reprezentanţii Partiduui Democrat Unionist nord-irlandez pentru a forma un guvern de coaliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe