Cetăţenii R. Moldova de peste hotare vor putea vota timp de două zile

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

În secţiile de votare organizate pentru cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate, alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se vor desfăşura pe parcursul a doua zile, se stipulează într-un proiect de lege adoptat astăzi de Parlament în prima lectură.

Proiectul a fost înaintat de un grup de deputaţi. Potrivit acestora, din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă cetăţenii Republicii Moldova de peste hotarele ţării până la secţiile de votare, a costurilor călătoriilor şi a programului de lucru inflexibil, alegătorii nu reuşesc să îşi exprime dreptul de vot.

Conform proiectului, “alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se desfăşoară pe parcursul a doua zile consecutive, în secţiile de votare organizate pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor, astfel încât a doua zi să se suprapună cu ziua indicată în actul de stabilire a alegerilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.

Proiectul urmează a fi adoptat de deputaţi şi în lectura a doua. La 30 noiembrie curent, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Potrivit datelor unui studiu, în anul 2013 erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.