Cetăţenii R. Moldova călătoresc fără vize în UE de patru ani

Regimul fără vize a oferit moldovenilor posibilităţi noi de contacte cu oamenii de afaceri, dar şi pentru vizitarea rudelor din diasporă, ceea ce a dus la consolidarea contactelor interumane, afirmă Ministerul de Externe al RM.
Regim liberalizat de vize a R.Moldova cu UE
Regim liberalizat de vize a R.Moldova cu UE (facebook.com)

Cu ocazia împlinirii, la 28 aprilie, a patru ani de la liberalizarea vizelor europene pentru moldoveni, Ministerul de Externe al Republicii Moldova anunţă că posibilitatea de a călători fără vize o au în prezent 2.114.321 de cetăţeni, deţinători de paşapoarte cu date biometrice, inclusiv 148.258 cetăţeni din regiunea transnistreană.

Aplicarea regimului fără vize în Uniunea Europeană s-a caracterizat prin creşterea constantă a numărului de cetăţeni care au beneficiat de această facilitate.

Astfel, către sfârşitul primului an de implementare, în spaţiul Schengen au călătorit 241.415 cetăţeni moldoveni, deţinători de paşapoarte cu date biometrice; către sfârşitul celui de-al doilea an numărul acestora a fost de 577.058; la finele anului al treilea s-a ajuns la 982.764, iar pentru luna aprilie 2018 cifra totală ajunge la 1.469.917.

Totodată, de la 28 aprilie 2014 până la sfârşitul anului 2017 au primit refuz de admitere în UE 13.767 de moldoveni, în vreme ce 20.917 au fost depistaţi cu şedere ilegală în UE.

De menţionat că R. Moldova a fost prima dintre ţările Parteneriatului Estic care a obţinut liberalizarea vizelor europene, urmată de Ucraina şi Georgia, iar potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău regimul fără vize, prin libertatea de circulaţie, a oferit posibilităţi noi pentru contacte între oamenii de afaceri, participarea la cursuri de instruire de scurtă durată, precum şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor, inclusiv din diasporă, ceea ce ar fi reprezentat o adevărată consolidare a contactelor interumane.

Deputatul PSRM Grigore Novac, citat de unimedia.info, a declarat în context că tot ce ţine de libera circulaţie a moldovenilor este salutabil, dar este regretabil faptul că în baza regimului liberalizat de vize, cetăţenii R. Moldova nu pot munci în afara ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe