Cetăţenia prin investiţii ar fi umplut Grecia de chinezi. Elena Robu se întreabă retoric: Cui se va acorda cetăţenia RM şi în ce scop

Paşaport biometric, Moldova
Paşaport biometric, Moldova (viza.md)

Imediat ce a scos cetăţenia la vânzare pentru a-şi salva economia, Grecia, ţară membră UE, s-a umplut de chinezi, scrie jurnalista Elena Robu, pe blogul personal. Mai mult decât atât, numărul permiselor de rezidenţă emise cetăţenilor Uniunii Europene în anul 2018 prin programul „Golden Visa” din Grecia a crescut cu 46 la sută comparativ cu anul 2017.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul responsabil pentru Politică Migratorie, cei mai mulţi străini bogaţi ar fi provenit din Turcia şi Federaţia Rusă, principalii beneficiari fiind totuşi chinezii cu 58 la sută din numărul total de permise de rezidenţă emise în anul 2018 acordate investitorilor din statul asiatic, se mai arată în articolul Elenei Robu.

Unele state membre ale Uniunii Europene care vând paşapoarte şi permise de rezidenţă unor cetăţeni străini, ar reprezenta riscuri de spălare de bani şi infiltrare a grupurilor de crimă organizată în statele membre ale Uniunii Europene, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

În contextul în care Legislativul anterior al Republicii Moldova a promovat şi adoptat noile modificări ale Legii cetăţeniei în decembrie 2016, modificări care prevăd acordarea cetăţeniei moldovene aşa–zişilor investitori, contribuabili la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau care vor investi în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a ţării, jurnalista se întreabă retoric, „cine dacă nu tot chinezii, ruşii, turcii sau arabii ar putea investi sute de mii de euro în cetăţeni Republicii Moldova”.

„Şi cum Republica Moldova nu face parte din blocul comunitar, e mult mai dificil de monitorizat procesul de vânzare a cetăţeniilor. Cine ştie cui i se acordă cetăţenia Republicii Moldova şi în ce scop?! Într-o ţară unde nu există justiţie independentă, aşa cum e cazul Republicii Moldova, nu avem cum să ne aşteptăm la lucruri bune sau la respectarea unor practici democratice”, a conchis Robu.

Amintim că la sfârşitul lunii martie, la Hong Kong, China, a avut loc un briefing de presă cu tema „Moldova – perla Europei moderne”, la care au participat şi autorităţile Republicii Moldova. În cadrul evenimentului ar fi fost prezentat programul dobândirii cetăţeniei prin investiţii.

„Deţinătorii paşapoartelor moldoveneşti au dreptul să intre fără viză sau să obţină viza la sosire în peste 120 de ţări ale lumii, inclusiv Rusia, Turcia şi ţările din spaţiul Schengen. Contribuţia minimă pentru obţinerea cetăţeniei constituie numai 100 de mii de euro din partea solicitantului. Cetăţenia este transmisă viitoarelor generaţii”, se arată în anunţul cu privire la eveniment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe