Cetăţean american de origine chineză reţinut în China din 2004

Doi poliţişti conduc vehicule electronice de patrulare cu două roţi, în Piaţa Tiananmen, la 12 martie 2013, în Beijing.
Doi poliţişti conduc vehicule electronice de patrulare cu două roţi, în Piaţa Tiananmen, la 12 martie 2013, în Beijing. (Feng Li / Getty Images)

Un bărbat american de origine chineză a fost reţinut în China din 2004. Fiica lui încearcă de atunci să obţină eliberarea sa.

O femeie din California se luptă să obţină eliberarea tatălui ei, un inginer, care este reţinut în China.

Hu Zhicheng, un cetăţean american care s-a născut în China, are interdicţia de a părăsi China din 2008, după ce a fost arestat sub acuzaţia de furt de secrete de stat. Autorităţile chineze au renunţat la acuzaţiile împotriva sa, dar acesta încă nu poate părăsi ţara şi locuieşte în Shanghai.

Victoria Hu, fiica sa de 20 de ani, a declarat pentru Associated Press că soţia lui Hu a fost obligată să crească doi copii singură.

"Stresul mi-a afectat atât sănătatea, cât şi şcoala: am fost de multe ori neodihnită, deprimată şi iritată" a scris aceasta, descriind situaţia sa, în conformitate cu raportul AP de luni. "Am fost îngrijorată în mod constant şi m-am întrebat dacă este încă în viaţă... Deşi la început am reacţionat cu furie şi disperare, am realizat în cele din urmă că nu îmi puteam permite să îmi tot plâng de milă. Mama avea nevoie de sprijinul meu..."

Atunci când un tribunal chinez a renunţat la acuzaţiile împotriva lui din lipsă de dovezi, Hu a încercat să plece spre aeroport, dar a fost oprit şi întors înapoi. Acuzatorul său a intentat împotriva sa un proces de încălcare a drepturilor de brevet, care se pare că îl împiedică să părăsească ţara.

Familia a încercat să facă petiţii la guvernul SUA, inclusiv la congresmanul republican din California, Dana Rohrabacher, pentru a-l elibera Hu.

"Singurul lucru pe care îl poate face un congresman este să se ducă la Departamentul de Stat pentru a se asigura că acestea îşi exercită toate opţiunile convenite pe care le are cu China, de a verifica în mod regulat bunăstarea cetăţeanului american", a declarat agenţiei de ştiri Kathleen Staunton, director în circumscripţia lui Rohrabacher.

Victoria Hu a încărcat mai târziu o petiţie pe Change.org care a acumulat peste 60.000 de semnături. Aceasta a realizat, de asemenea, o pagină pe Facebook numită "Ajută-l pe tatăl Victoriei, Dr. Hu Zhicheng, să se întoarcă acasă". Ea a explicat că "la sfârşitul zilei" regimul chinez este "chiar indiferent faţă de opinia publică".

"Eu lupt pentru ca într-o zi familia mea să stea toată în jurul mesei şi să luăm din nou cina împreună", a declarat aceasta.

Vorbind la AP din China, Hu a declarat că este posibil să fie presat să facă o înţelegere financiară cu un rival de afaceri. "Noi încă nu am primit nicio veste de la tribunal", a precizat acesta în februarie.

În China, cazuri ca cel al lui Hu nu sunt unice.

Anul trecut, Chung Ting-Pang, un om de afaceri taiwanez, a fost acuzat în China continentală de incitarea "rezidenţilor de pe continent la distrugerea instalaţiilor de radiodifuziune", iar el a fost arestat la aeroportul Ganzhou pe când încerca să plece acasă în Taiwan. Dar familia şi grupurile pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International, au susţinut că el a fost reţinut probabil pentru că practica Falun Gong, o practică de meditaţie tradiţională.

Practicanţii Falun Gong au fost supuşi la persecuţii dure, tortură, presiune, hărţuirea şi chiar au fost ucişi în custodia autorităţilor chineze din 1999, în conformitate cu rapoartele grupurilor pentru drepturile omului şi Faluninfo.net. Există chiar rapoarte care sugerează că practicanţii Falun Gong au fost folosiţi ca sursă pentru recoltarea forţată de organe în comerţul din China.

Chung a fost reţinut timp de câteva luni înainte ca el să fie eliberat în august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe