Cernobîl social în Bielorusia: tensiunile devin cronice

Opoziţia din Belarus susţine că va continua să facă presiuni asupra regimului pentru a participa la dialog. Preşedintele belarus Lukaşenko este pus în faţa unei dileme politice.
Poliţia din Belarus împinge o femeie pe jos şi arestează un activist în timpul unui miting al opoziţiei în capitala belarusă Minsk, 25 martie 2017.
Poliţia din Belarus împinge o femeie pe jos şi arestează un activist în timpul unui miting al opoziţiei în capitala belarusă Minsk, 25 martie 2017. (Captură Foto)

Aproximativ 400 de persoane au fost arestate sâmbătă, pentru că au participat la un protest neautorizat împotriva guvernului Lukaşenko.

Aproximativ 700 de manifestanţi s-au confruntat cu ameninţarea unei reprimări după ce poliţia a năvălit în sediul unei organizaţii pentru drepturile omului şi a arestat un lider al opoziţiei - care a fost ulterior eliberat. Printre cei arestaţi s-au aflat şi aproximativ 20 de jurnalişti, conform Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

În ultimele câteva săptămâni, Belarus a fost scena unor rare proteste antiguvernamentale la care au participat mii de persoane care s-au opus unei noi taxe impuse persoanelor care lucrează mai puţin de 6 luni pe an. Guvernul a suspendat colectarea taxei, dar revolta populaţiei nu a mai putut fi oprită, susţine Andrei Dzmitrieu, lider al unuia dintre cele câteva grupuri de opoziţie din fostul stat sovietic.

“Lukaşenko nu mai poate turna şampania înapoi în sticlă”, a adăugat el.

Iniţial, preşedintele belarus a dat undă verde protestelor, dar săptămâna trecută a avertizat că agenţiile occidentale de informaţii susţin o aşa-zisă “a cincea coloană” de provocatori pentru a-l răsturna de la putere. Lukaşenko a avertizat de mult timp de o eventuală “revoluţie colorată”, precum cele din Ucraina şi Georgia, pentru a-i răsturna guvernul.