Cercetătorii spanioli identifică un nou medicament pentru cancerul de colon cu metastază


Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa (Captură web)

Un studiu internaţional condus de medici oncologi de la Spitalul del Mar din Barcelona şi Institutul de Cercetări Medicale din cadrul aceluiaşi spital (Instituto Hospital del Mar de Investigaciones Médicas / IMIM), a identificat medicamentul Sym004, un nou medicament pentru tratarea cancerului de colon metastatic.

Potrivit studiului, publicat în Clinical Cancer Research, acest medicament face parte dintr-o nouă generaţie de medicamente "mai puternice", care funcţionează la pacienţi cu mutaţii ale genei EGFR, până în prezent considerată responsabilă de rezistenţa care apare în timpul tratamentelor cu astfel de terapii specifice.

Studiul a prezentat rezultatele acestui medicament în liniile celulare de cancer colorectal, în modele animale şi la unii pacienţi trataţi cu medicamentul, oferind "o bază ştiinţifică necesară ca dovadă a conceptului pentru acest nou medicament", a subliniat IMIM recent într-un comunicat.

Următorul pas al cercetării este ca, în scurt timp, să înceapă un studiu clinic de colaborare între centrele oncologice, studiu aflat deja în fază de proiect.

Terapiile specifice pentru cancer au însemnat un pas înainte în tratamentele oncologice, cu rezultatul că sunt destul de bine direcţionate pentru mutaţiile concrete ale tumorilor şi minimizează efectele secundare ale chimioterapiilor tradiţionale - cu toate că apariţia rezistenţei la tratament sau mutaţii la receptorii acestor medicamente sunt "una dintre provocările de depăşit".

Terapii biologice

Unul dintre factorii care limitează tratamentul biologic în cancerul de colon este că, atunci când nu mai funcţionează, ca urmare a apariţiei mutaţiilor de rezistenţă, "nu sunt disponibile alternative de tratament care sunt eficiente", potrivit IMIM.

Clara Montagut, medic oncolog în cadrul Spitalului del Mar, cercetător la IMIM şi coordonator al studiului, a explicat că aproximativ 25% dintre pacienţii trataţi cu cetuximab şi panitumumab - medicamente anti-EGFR - renunţă să răspundă la medicament prin achiziţionarea de mutaţii ale genei EGFR.

Cancerul la colon este o tumoră malignă ce poate să apară pe o leziune precursoare a unui cancer malign (polipi, de exemplu). Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbaţi, cât şi la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moştenite.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer în Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în România, este de 8.696 cazuri noi.

Acest articol a fost realizat cu informaţii din studiul publicat în Clinical Cancer Research, Wikipedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură