Cercetătorii au descoperit o nouă specie de rechin fierăstrău

Rechinul fierăstrău.
Rechinul fierăstrău. (Moganbay.)

Un bot lung cu dinţi lungi proeminenţi şi interpuşi, mustăţi lungi pe laterală şi branhii lângă aripioare. Aceasta pare să fie descrierea noii specii de rechin fierăstrău din familia Pristioforiforidae descoperită de către cercetători.

Acest grup bizar de rechini conţine şapte specii în acest moment, fiind unele dintre cele mai rare.

Noua specie, Pristioforus Lanae, a fost descoperit pentru prima dată în apele din Pacific de Nord. În urma studiilor efectuate pe şase femele şi un mascul, cercetătorii au redactat un material, publicat în Zootaxa, în care sunt descrise trăsăturile morfologice distincte, ce-i separă pe aceşti prădători marini de celelalte specii cunoscute.

Pentru a diferenţia noua specie de celelalte şapte specii de rechini fierăstrău, cercetătorii au examinat trăsături precum lungimea, lăţimea şi culoarea botului, lungimea dinţilor proeminenţi, lungimea mustăţilor, poziţia gurii, lungimea totală a corpului şi numărul de vertebre. Un atribut ce diferenţiază noua specie de ruda cea mai apropiată geografic este faptul că are botul mai lung şi mai îngust.

Majoritatea speciilor de rechini fierăstrău trăiesc în Indo-Pacific, însă alte două specii se pot găsi în Oceanul Indian şi vestul Oceanului Atlantic. Asemănător cu alte feluri de rechini fierăstrău, nu se ştie aproape nimic despre noua specie.

”Relaţiile interspecifice a genului Pristioforus au fost puţin studiate şi sunt încă deschise pentru interpretare”, au notat ajutorii studiului.

În plus, s-a observat că rechinii fierăstrău se pot găsi mai des în ape adânci, ceea ce complică şi mai mult cercetările. Noile specii se pot găsi la adâncimi cuprinse între 230 de şi 600 de metri.

Rechinii fierăstrău sunt destul de diferiţi de peştii fierăstrău din familia Pristidae, asemănările fiind mai mult aparente. Spre deosebire de rechini, peştii fierăstrău n-au mustăţi, au branhiile pe partea abdominală, nu-şi pierd dinţii şi pot creşte de 4,5 ori mai mari decât rechinii - peştii fierăstrău ajung la o lungime maximă de 7 metri în timp ce rechinii ajung la maxim 1,5 metri.