Cercetătorii au descoperit fosile de păsări cu patru aripi în China

Fosila unui Microraptor veche de 130 de milioane de ani, descoperită în provincia chineză Liaoning expusă în New York - arhivă.
Fosila unui Microraptor veche de 130 de milioane de ani, descoperită în provincia chineză Liaoning expusă în New York - arhivă. (Spencer Platt / Getty Images)

În nord-estul Chinei au fost descoperite fosile de păsări cu patru aripi, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Ştiinţei. Este posibil ca păsările cu patru aripi să fi fost strămoşii ciorii şi ai curcanului.

Cercetătorii conduşi de Xu Xing, un savant din cadrul Institutul de Geologie şi Paleontologie din Shandong, China, au găsit dovezi că au existat pene pe membrele posterioare a 11 exemplare de bază de păsări care au trăit acum aproximativ 130 de milioane de ani.

"În special, acestea ne oferă dovezi solide pentru existenţa unor pene extinse pe picioare pe o varietate de pasări de bază, ceea ce sugerează că picioarele de dimensiuni mai mari ar fi apărut după aceea la un stadiu incipient" al dezvoltării păsărilor primitive, se scrie într-un rezumat al studiului.

Cu un deceniu în urmă au fost descoperite fosile care aveau membrele acoperite cu pene la specii de dinozaur numite Microraptor şi Sinornithosaurus, potrivit The New York Times. Penele mari de la picioare ale Microraptor ar fi fost folosite de fapt la zbor sau la planare.

"Este uimitor faptul că atât de multe păsări timpurii au avut pene mari la picioare", a declarat Xu pentru Nature.com.

Xu a examinat fosilele din provincia Liaoning, situată în nordul Chinei, care deţine o cantitate mare de fosile din perioada Cretacicului timpuriu, potrivit Times.

Cu toate acestea, Mark Norell, din cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, a declarat pentru Nature faptul că penele de la picioare nu înseamnă şi că păsările preistorice le-au folosit realmente. El a precizat, de asemenea, că asta nu înseamnă că penele de la picioarele din spate nu ar fi fost o caracteristică a tuturor păsărilor timpurii.

"Zborul reprezintă multe lucruri pentru mulţi oameni", a declarat acesta. "Originea zborului nu o să fie revelată după doar o descoperire".

Dar acesta a afirmat că lucrarea recentă din China "este extrem de interesantă".

"Aş dori să văd o eşantionare mai mare" înainte de a ajunge la concluzii ferme despre importanţa specifică a tranziţiei de la cele patru aripi la originea zborului păsărilor", a declarat acesta pentru Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură