Cercetători americani observă pentru prima dată peşti care îşi ţin respiraţia sub apă [video]

O expediţie realizată de Administraţia Naţională a Oceanului şi Atmosferei din SUA (NOAA) a observat o specie de peşi care stau pe fundul mării fără să respire.
Chaunax pictus
Chaunax pictus (screenshot tramite video Youtube)

Există un grup de peşti cam ciudaţi, ce par a fi făcuţi din plastilină roşie, care sunt capabili să rămână pe fundul mării fără să respire până la patru minute.

Lophiiformes:Chaunacidae locuiesc pe fundul tuturor oceanelor din întreaga lume. Ei rămân aproape nemişcaţi, şi din cauza acestui comportament sunt consideraţi leneşi. Peştii au nevoie de oxigen pentru a supravieţui. Aparatul respirator la cei mai mulţi peşti este reprezentat de aparatul branhial. În timpul inspiraţiei, apa pătrunde prin gură în cavitatea branhială şi scaldă branhiile. În timpul expiraţiei, gura se închide şi apa, fiind împinsă prin lamelele branhiilor, se elimină de sub opercule.

Cercetătorii au descoperit acum că aceşti peşti speciali îşi "ţin" respiraţia sub apă. Imaginile au fost luate în cadrul unei expediţii realizate de Administraţia Naţională a Oceanului şi Atmosferei (National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA / NOAA).

Clipul video publicat pe siteul web al revistei Science arată opt peşti Lophiiformes: Chaunacidae de mare adâncime, care reţin cantităţi mari de apă în cavitatea branhială, fără să prezinte vreun semn de inhalare sau expiraţie. Atunci când eliberează apa, după câteva minute, corpurile lor se dezumflă în proporţie de 20% - 30%. Potrivit explicaţiilor date de cercetători în Journal of Biology Fish, imensele cavităţi branhiale ale acestor peşti le permite să înmagazineze cantităţile mari de apă.

Dar se pune întrebarea: de ce ar trebui un peşte să-şi ţină respiraţia sub apă?

Cercetătorii consideră că acest comportament îl poate ajuta să piardă mai puţină energie. În plus, faptul că se umflă ca un balon cu o asemenea dimensiune mare poate servi drept avertisment potenţialilor prădători. Şi toate acestea în linişte, fără să mişte o "aripioară".

Articol de referinţă: Enormous gill chambers of deep-sea coffinfishes (Lophiiformes: Chaunacidae) support unique ventilatory specialisations such as breath holding and extreme inflation

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință