Cercetarea embrionului de britanici - primul pas către legalizarea “copiilor modificaţi genetic”

În timp ce savanţii britanici se pot bucura pentru că li s-a aprobat o cerere pentru a edita genele embrionilor umani în scop ştiinţific, opozanţii măsurii consideră că tehnica folosită ar putea fi utilizată şi pentru crearea de copii modificaţi genetic, sau copii la comandă.
(Captură Foto)

Savanţii britanici au primit undă verde pentru a edita genele embrionilor umani în scopul cercetării. Va fi folosită o tehnică controversată despre care unii susţin că ar putea fi folosită şi pentru a crea “copii la comandă”.

La mai puţin de un an după ce savanţii chinezi au făcut valuri pe plan internaţional susţinând că au modificat genetic embrioni umani, Kathy Niakan, savant în celulele stem la Francis Crick Institute din Londra, a obţinut o licenţă pentru a desfăşura experimente similare.

The Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) a aprobat o aplicaţie de cercetare a Francis Crick Institute de a folosi tehnici noi de ‘editare a genelor’ pe embrioni umani”, a declarat luni laboratorul lui Niakan.

Laboratorul a susţinut că activitatea desfăşurată “va fi în scopuri de cercetare şi va analiza primele şapte zile ale dezvoltării unui ou fertilizat, de la o singură celulă la aproximativ 250 de celule”.

Niakan plănuieşte să îşi desfăşoare experimentele folosind CRISPR-Cas9, o tehnologie care este supusă deja unor dezbateri internaţionale intense datorită temerilor că ar putea fi folosită pentru a crea copii la comandă, conform Euronews.

CRISPR-Cas9 poate permite savanţilor să găsească şi să modifice sau să înlocuiască defectele genetice.

David King, director al grupului britanic de campanie Human Genetics Alert, a declarat că planurile lui Niakan reprezintă “primul pas pe o cale ... care duce spre legalizarea copiilor modificaţi genetic.”

Niakan a declarat că nu intenţionează să modifice genetic embrionii pentru a fi folosiţi în reproducerea umană, adăugând că doreşte doar să adâncească înţelegerea ştiinţifică asupra modului în care se dezvoltă un embrion uman sănătos – un lucru care ar putea, pe termen îndelungat, să ajute la îmbunătăţirea tratamentelor pentru infertilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe