Centrul Medical Cedars-Sinai raportează 4 pacienţi infectaţi cu superbacteria CRE


Centrul Medical Cedars-Sinai din California.
Centrul Medical Cedars-Sinai din California. (Captură Foto)

Patru pacienţi de la Centrul Medical Cedars-Sinai din California au fost infectaţi cu o “superbacterie” rezistentă la antibiotice, care are legătură cu un anumit tip de intervenţie medicală ce este folosită în cazul a aproximativ 500.000 de oameni în SUA în fiecare an, a declarat miercuri conducerea spitalului.

Noua situaţie are loc la două săptămâni după ce un focar similar a fost raportat la Centrul Medical UCLA Ronald Reagan unde şapte pacienţi s-au îmbolnăvit cu această superbacterie, cunoscută sub numele de CRE, după ce au fost supuşi unor proceduri endoscopice. Doi pacienţi au murit, susţine ABC15.

Cedars a susţinut într-o declaraţie că a oprit astfel de proceduri după ce a aflat de focarul de la UCLA şi a lansat propria sa investigaţie. Spitalul a declarat că s-ar putea ca bacteria să se fi transmis printr-o duodenoscopie realizată de Olympus Corp. în timpul unor proceduri medicale realizate în perioada august 2014 şi ianuarie 2015.

Un pacient a murit, dar Cedars a declarat că, de fapt, cauza a fost o anumită condiţie medicală şi nu a avut legătură cu infectarea acestuia cu superbacteria CRE.

CRE este un termen paravan pentru o bacterie care produce amestec puternic de enzime care distrug antibioticele. În acest caz, acele enzime acţionează ca o contramăsură, distrugând antibioticul pe care se bazează doctorii ca o ultimă soluţie. CRE a fost descoperit pentru prima dată în 2001 şi de atunci s-a răspândit aproape în fiecare stat american.

Spitalele de pe cuprinsul SUA s-au luptat în anii recenţi cu mai multe cazuri de CRE – sau enterobacterii rezistente la carbapenem – unele dintre ele având legătură cu proceduri medicale realizate de Olympus şi alte companii. Bacteria poate cauza infecţii ale vezicii sau plămânilor şi poate provoca moartea a aproximativ jumătate din pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă.

Cedars a mai declarat că nu există dovezi că alţi pacienţi ar fi expuşi riscului. Dar ca şi o măsură de precauţie, spitalul a anunţat că va trimite kituri de testare gratuite acasă la 64 de pacienţi care au fost supuşi unor proceduri de diagnosticare a unor probleme pancreatice şi legate de canalul biliar.

Cele mai recente infecţii au fost raportate departamentelor de sănătate de la nivel de stat şi local şi Centrelor americane de Control şi Prevenire a Bolilor, conform ABC15.

Cedars şi UCLA au declarat că infecţiile au avut loc în ciuda sterilizării instrumentelor medicale, conform standardelor producătorului, şi în ciuda faptului că în ultima perioadă spitalele au implementat proceduri de dezinfectare mult mai riguroase.

În cazul focarului de la UCLA, spitalul a oferit testări gratuite pentru aproximativ 170 de pacienţi potenţial expuşi la bacterie. Dar miercuri spitalul a anunţat că nu are informaţii suplimentare asupra rezultatelor la aceste teste.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a declarat că a primit rapoarte privind 135 de pacienţi în SUA care s-ar putea să fi fost infectaţi în urma unor proceduri contaminante în perioada ianuarie 2013 şi decembrie 2014. Agenţia a recunoscut că instrumentele respective folosite sunt greu de curăţat dar a adăugat că, dacă le va retrage de pe piaţă, va priva pacienţii de o procedură deseori benefică şi care salvează vieţi.

Olympus Corp. of America a refuzat să comenteze în ceea ce priveşte infecţiile raportate de Cedars. Anterior, compania a declarat că lucrează cu FDA asupra problemei infecţiei şi că oferă consiliere pentru spitale.

La rândul său, Cedars a declarat că a renunţat să mai folosească procedura suspectă şi că va relua procedurile endoscopice după ce se va consulta cu alte spitale şi agenţii guvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură