Centrul de Politici şi Reforme: Ministerul Finanţelor din Moldova îngrădeşte dreptul la informaţie

Lipsa informaţiei privind costul deplasărilor şi cheltuielilor de protocol ale demnitarilor din R. Moldova ar însemna şi lipsa controlului asupra acestor cheltuieli, afirmă Centrul de Politici şi Reforme.
Pavel Filip şi Octavian Armaşu (dreapta) la Ministerul Finanţelor a R. Moldova
Pavel Filip şi Octavian Armaşu (dreapta) la Ministerul Finanţelor a R. Moldova (facebook.com)

Asociaţia Centrul de Politici şi Reforme (CPR) susţine că Ministerul Finanţelor de la Chişinău nu interpretează cu bună credinţă legea cu privire la accesul la informaţie, evitând intenţionat să prezinte un răspuns despre cheltuielile pentru deplasările în interiorul şi în afara ţării, precum şi cele de protocol pentru fiecare deputat din Parlamentul Republicii Moldova şi membru al Cabinetului de miniştri. Totodată, ONG-ul solicită instituţiei să publice această informaţie cât mai repede.

Astfel, la solicitările repetate a CPR privind cheltuielile pentru deplasări ale tuturor membrilor Cabinetului de miniştri şi deputaţilor, Ministerul Finanţelor a oferit cu întârziere informaţii doar despre costul propriilor deplasări în afara ţării, deşi în opinia CPR, toate cheltuielile pentru privilegiile demnitarilor ar trebui să fie transparente şi disponibile online.

”Ministrul Finanţelor afirmă că instituţia pe care o conduce nu dispune de informaţii detaliate, despre cheltuielile de deplasare a altor miniştri şi deputaţi. În acelaşi timp, Ministrul Finanţelor nu a oferit un răspuns deplin la solicitarea noastră nici măcar despre cheltuielile proprii (în afară de informaţii despre deplasările în afara ţării, CPR Moldova a solicitat informaţie despre deplasările în ţară, plus cheltuielile de protocol)”, se menţionează în comunicatul CPR.

Asociaţia consideră că instituţia publică nu este onestă în răspunsurile sale, deoarece Trezoreria de Stat, (direcţie generală în cadrul aparatului central al Ministerului Finanţelor) în virtutea mandatului său, deţine informaţii detaliate despre executarea bugetului public. ”Trezoreria de stat deţine informaţie despre cheltuielile pe ministere, iar neprezentarea informaţiei date denotă lipsa dorinţei de a asigura mai multă transparenţă la subiectul dat.”

În context, ONG-ul precizează că lipsa informaţiei individuale privind deplasările şi cheltuielile de protocol ale demnitarilor înseamnă şi lipsa controlului asupra acestor cheltuieli, lucru ce îi îngrijorează şi ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi contribuabilii din RM. Or, este o practică europeană ca informaţiile de acest gen să fie publice, până la cheltuielile de combustibil pentru fiecare funcţionar ce are acces la privilegii finanţate din banii contribuabilului.

În concluzie, CPR condamnă practica oferirii răspunsurilor formale şi evazive ca fiind una din cele mai populare metode de a ascunde informaţia de ochii publicului şi face apel către instituţiile publice din R. Moldova să dea dovadă de sinceritate şi bună credinţă în comunicarea lor cu societatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe